Saturday, August 25, 2012

Till alla henningar

Ordet "hen" är en kul historia. Inte minst som det kan tjäna som ett prima exempel på hur mottagliga folk är för propaganda.

Ni har förmodligen alla stött på dem. Personer som av olika anledningar ryggar tillbaka så fort de ser ordet, och som förmodligen skulle vråla mot morgontidningen om det dök upp däri. Personer som ser ordet och slutar läsa. Personer som har vad vi skulle kunna kalla en aversion mot ordet.

Det roliga med dessa personer är att vi egentligen inte behöver veta mer än detta om dem. När vi väl har denna enda upplysning om dem, så kan vi använda den för att manipulera dem, helt kynnes.

Ni ser, propaganda är inte bara konsten att få folk att göra saker. Det är också konsten att få saker att hända. Och saker händer onekligen när dessa personer ser just ordet "hen". Förutsägbara saker. Omedelbara saker.

Förutsägbar omedelbarhet är väldigt nära motsatsen till tanken om fri vilja. Och däri ligger våra möjligheter att få saker att hända.

Visst är det en kul historia?

Flattr this

11 comments:

 1. Hen kan du vara själv gubbkärring!

  ReplyDelete
 2. Vad jag inte riktigt förstår är varför höna ska vara för han och hon. Borde inte cock läggas till fler användning varannan gång då? Om det nu ska vara jämställt in absurdum...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Märk hur du automatiskt faller in i vissa mönster. Ordvalet, en gryende känsla av fientlighet, antydandet att det finns en agenda som på något vis förverkligas genom användandet av ordet "hen"...

   Det är som sagt en kul historia. Inte riktigt en rolig sådan, men definitivt en kul. ;)

   Delete
 3. Hmm. Så du menar att jag är den lättpåverkade när det är du som utan att ifrågasätta eller ens reflektera över att ett könsbestämt ord, Hen, presenteras felaktigt som ett könsneutralt ord och i förlängningen orsakar mer skada på jämlikhetsdebatten än vad som redan sker.

  Ni som förespråkar höna passar ju dock in på ordet väldigt väl. Lättpåverkade utan vare eftertanke eller egna åsikter.

  Hum, kort för human utan man hade varit bättre. Könsneutralt icke offensivt. Bättre helt enkelt.

  Sedan måste jag väl påpeka att ungjävlarna är tillräckligt fuckade utan att behöva könsstympas verbalt också.
  En han får inte mindre penis av att kallas hen inte får en hon mer penis av att kallas hen.
  Hela debatten är vriden och sjuk.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Så mycket känslor! För ett så substanslöst inlägg.

   Tänk vad en propagandist skulle kunna göra en hen lade manken till. ;)

   Delete
  2. Nope. Bara ett konstaterande, eller flera faktiskt. Man kan väl kalla det hela att göra en hen av fjäder. ..

   Delete
 4. Q: Vad finns det för likheter mellan folk som envisas med att använda ordet hen och folk som envisas med att använda ordet negerboll?
  A: Mycket mer än vad någon av dem någonsin skulle vilja erkänna...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag gissar att bägge är språkanvändare inbäddade i en svensktalande kontext kring övergången mellan industrisamhället och informationssamhället. ;)

   Delete
 5. Om nu reaktionen på ordet "hen" säger så mycket om någon, hur talande är det då inte att det finns personer som ogillar existerande könsneutrala pronomen - "den" och "det" - så mycket att de måste förändra språket för att komma undan från dem?

  Duktigt trollat, i alla fall. Du har redan fått napp flera gånger.

  ReplyDelete
 6. Ser ingen direkt skillnad i att provocera en man eller kvinna genom att ge dem benämningen "hen" jämfört med att provocera en trans-kvinna genom att kalla henne för "honom". Det är i bägge fall en uppenbar respektlöshet mot könsidentiteten personen går runt i livet med.

  Jag är man, och vill benämnas man. Alltså är det fel att kalla mig för något annat än man. Punkt. Så ja, jag erkänner att jag blir provocerad av ordet, men jag är långt ifrån någon "omedelbar" person såsom antyds, i själva verket är det normalt sett oerhört svårt att provocera fram en argsint reaktion från mig.

  Det enda goda ordet har fört med sig är ändå för egen del att jag fått ökad insikt i hur fruktansvärt provocerande det måste vara för transpersoner som förmodligen dras med såna här provocerande idioter på daglig basis.

  ReplyDelete