Tuesday, March 1, 2011

Piratkopiering och ungdomskriminalitet

Jag hör ibland folk säga att Piratpartiet bara handlar om ett gäng själviska ungtuppar vars huvudsakliga intresse är att fortsätta kunna ladda hem upphovsrättsskyddade saker gratis, och att den politiska visionen inte sträcker sig längre än det digitala egenintresset.

Det är svårt att inte ta tillfället i akt och be vederbörande klippa sig och skaffa sig en internetuppkoppling.

Now, i stället för att använda den här inledningen som en ursäkt för att hoppa vidare till någonting annat som Piratpartiet gör, så tänker jag i stället prata om det där med att anse ungdomars fildelande vara en liten fråga.

Vi kan börja med att konstatera två saker: 1. Spridandet av upphovsrättsskyddade verk är olagligt. 2. En övervägande majoritet av dagens ungdomar sprider upphovsrättsskyddade verk.

Vilket då innebär att en övervägande majoritet av dagens ungdomar bryter mot lagen i sin vardag - och vet om det. Vilket då i sin tur innebär att hela grejen med att bryta mot lagen inte längre ter sig särkilt allvarligt - en gör det ju ändå, och skillnaden mellan att bryta mot lagen en gång och två gånger är oändligt mycket mindre än att gå från att inte göra det till att göra det.

Kort sagt: vi lär dagens ungdom att det är helt naturligt och - eftersom de facto-straffet för fildelning på kort sikt är noll - ofarligt att bryta mot lagen.

Det är motsatsen till att vara en liten fråga. Helt plötsligt har vi placerat våra ungdomar i en miljö där de genom praktisk handling lär sig att lagen är någonting som kan viftas bort när det passar och följas enbart när det är för obekvämt att inte göra det.

Den reflexmässiga frågan "hur ska artisterna få betalt" är oerhört bredvid poängen. När ungdomar internaliserat och blivit helt och fullt på det klara med sin egen status som kriminella, så har de inga incitament att köpa kultur på plastbitar. De har desto större upplevd anledning att börja oroa sig för vad som kommer att hända om - eller när - polisen kommer och haffar dem för det de gör. Och vad det bästa sättet att förbereda sig för denna eventualitet är.

Jag hör ibland folk säga att Piratpartiet bara handlar om egoistiska ungdomar som bara vill slippa betala för sig. Till dem säger jag: klipp er och skaffa er en rättskänsla.

Ty dagens ungdom börjar sakta men långsamt inse att de inte längre behöver någon. De är ju trots allt redan kriminella. -

Flattr this

4 comments:

 1. Men spridandet av upphovsrättsskyddade verk är inte alls olagligt.

  ReplyDelete
 2. Också felskrivet på raden "att bryta mot lagen inte längre ter sig särkilt allvarligt längre". Du får radera mina kommentarer efter ändring om de stör diskussion.

  ReplyDelete
 3. Och sen handlar det förstås om patent också.

  De flesta är så insnöade att de överhuvudtaget inte förstår PPs visioner.

  Strindberg sa: Det är synd om människorna.

  Tacksam att PP finns, enda partiet med framtidsvisioner!

  ReplyDelete
 4. Anton: kejrå. Otillbörligt spridande av upphovsrättsskyddat material. ;)

  Roland: månne borde vi köra ett 2022 i år också. Bara för att. ^^

  ReplyDelete