Thursday, March 10, 2011

Gategate i perspektiv

Jag har egentligen bara en väldigt kort sak att säga om #gategate, och det är en sak som har väldigt stora likheter med det jag brukar säga när jag diskuterar diskursetik:

De visste vad de gjorde när de gjorde det de gjorde, och har således inga som helst ursäkter att komma med över huvud taget.

Make no mistake. Alla som har rätt att iklä sig en polisuniform idag vet fullt och klart vad denna innebär. De här lyssnat på föreläsningar om det, läst böcker om det och svettat sig igenom tentor om det. De är akademiskt utbildade i exakt vad det innebär att vara våldsmonopolets kontaktyta med befolkningen, och när de befogenheter som ges vid tjänsteutövning missbrukas så sker detta med berått mod och full insikt i att detta går emot alla principer en civiliserad poliskår står för.

Det finns inga ursäkter, inga förmildrande omständigheter. De vet vad de gör, men gör det ändå. Det är det enda ljus vi kan se de aktuella polismännens agerande i.

Allt annat är att dalta med staten. Och när det gäller våldsmonopolet är staten som en argsint hund; var otydlig ens det minsta i vad den får och inte får göra, och den kommer att bita både dig och allt annat den råkar vilja komma åt.

När polisen bryter mot lagen är den identisk med den brottslighet den försöker bekämpa. Med skillnaden att den är långt bättre utrustad. Och när den sätter det i system är det ditt fel om du råkar bli biten. Varje gång.

Ni får ursäkta om jag inte har överdrivet mycket tålamod med åsikten "ärs, det är väl inte så farligt". -

Flattr this

3 comments:

 1. Jag är lite imponerad över att ärendet ännu inte lagts ned i brist på spaningsuppslag, men klassikern "brott kan ej styrkas" finns ju kvar att ta till.

  Mina personliga förväntningar på svensk rättvisa? Att de man mutat förblir mutade tills domaren klubbat. Det är allt jag tror att man kan hoppas på i dagens läge.

  ReplyDelete
 2. Ibland gillar jag dig lite extra mycket ~~~~:)

  ReplyDelete
 3. En annorlunda strategi:
  http://www.mises.se/2010/09/25/panarkistiska-strategier/

  ReplyDelete