Wednesday, September 29, 2010

Öppet mål - remix

Netopias desperation efter debatten är inte att ta miste på och chefredaktör Per Strömbäck drar sig inte för personangrepp och rena lögner i sin ”replik” på våra bokstavligen tusentals nyanseringar och utvecklingar av piratrörelsens idémässiga grund tidigare i debatten.

Den ideologiska öknen är uppenbar hos Strömbäck: den enda lösningen på integritetsfrågan är dess osynlighet, rättssäkerhet är övervakning, det är samhället (i form av fildelare) som är hotet mot den enskildes trygghet och så vidare. Netopias dogmatism blev dess fall, de har helt enkelt inte klarat av att anpassa sina idéer till utvecklingen utan fastnat i en romantisk dröm om internet som det en gång var när de som ”förstår” fick ha det för sig själva. Men Per Strömbäck, internet tillhör alla nu och då duger det inte att drömmarna bestämmer, demokrati måste råda precis som i resten av samhället.

I övrigt är det beklämmande att Strömbäcks maktanalys stannar vid upphovsrättsförespråkarnas självrättfärdiga testuggande om de snikna fildelarna. Om upphovsrättsförespråkarna verkligen brydde sig om att fråga vem som är stark och svag, skulle de snabbt upptäcka att medborgaren, den dominerade konsumenten (genom DRM, stängda källkoder och lika stängda marknader etc), med mera är nätets David. Disneys kvartalsvinst är större än den samlade helårsförsäljningen av böcker, spel, film och musik i Sverige, för att ta ett slående tydligt exempel. Men hellre än att göra dessa grundläggande insikter, klamrar sig Strömbäck och hens lobbyvänner desperat fast vid de onda fildelarna som tacksam fiende och på så vis gör de sig till nyttiga idioter i det verkliga etablissemangets ärende. Tydligare än så kan inte min tes att Netopias ideologikritik är död illustreras.

Slut remix. Originalet finns här.

Disclaimer: Denna remix beställdes inte av vare sig Netopia, Strömbäck, Troberg eller Piratpartiet. Den tillhandahålls av internet som en gratis tjänst, och utgör ett litet exempel på varför det är en dålig idé att använda retorik som med enkelhet kan vändas emot en själv.

Det är nämligen att göra ett öppet självmål nu i dessa tider. Ni vet, nu när internet tillhör alla.

(:~~~~


Flattr this

2 comments:

  1. Perfekt - mer sånt här!

    ReplyDelete
  2. Hehe, strålande!

    Jag kom just att tänka på en sak; att du skriver lysande inlägg på din blogg är jättetrevligt, men använder du dina färdigheter till något mer?

    Jag har t.ex. sett och hört vår partiledare i några situationer där man önskade att han coachats av någon med dina kunskaper...

    ReplyDelete