Friday, September 10, 2010

Feminism, you say?

Jag finner det förvirrande att många finner feminism så förvirrande. Hur ofta ser vi inte i kommentarsfält efter kommentarsfält efter kommentarsfält formuleringar av typen "feminism är bara en stor kvinnlig konspiration för att sätta kvinnor i topp och män i botten". Det är en missuppfattning så vanligt utbredd att den nästan förtjänar att bli en egen kategori - även om månne den många gånger synnerligen självpåtagna kategoriseringen "antifeminism" inte riktigt är den rätta.

Likväl. Världens kommentarsfält förtjänar en kort förklaring av vad feminism är, så here goes.

Feminism är INTE ett samlingsnamn för den generella kategorin "gnälliga kvinnor som vill göra livet svårt för män genom att ställa oresonliga och oförutsägbara krav på ett sådant sätt att det blir omöjligt att leva ett normalt och respektabelt liv".

Det är inte heller en strävan att vända upp och ner på den naturliga ordningen och omedelbart instifta ett matriarkat där kvinnans ord är lag och mannens spontana plats är i underordning. Kort sagt - att bara vända på rollerna och skapa en ny orättvis situation är inte poängen.

Poängen är snarare att analysera dessa roller - rollerna som man och kvinna - och se hur de relaterar till varandra och till världen i stort. Och, om möjligt, försöka förändra dem på ett sådant sätt att eventuella orättvisor som upptäcks i analysen kan jämnas ut på ett för alla parter fungerande vis.

Feminism är ett sätt att se på världen i första hand, och en uppmaning till handling i andra. Med andra ord.

Så. I all enkelhet, en kort sammanfattning av begreppet feminism, att bruka så som omständigheterna tillåter. Cheers!

Flattr this

6 comments:

 1. Tack för länken till min blogg! Men jag förstår inte: Du uppfattade väl inte mitt inlägg som antifeministiskt?

  ReplyDelete
 2. Spelar ingen direkt roll vad det är enligt defenition. Visst du har rätt i sak men ordet är lika nedsmutsat som ordet "kommunism", vi minns ju alla att Ohly tvingades ta avstånd från det trots att han naturligtvis är emot diktatur och massmord Ordet kommunism är för nerskitat för att kunna låta positivt och det samma gäller feminism. Tacka alla goa "alla män är djur" anhängare!

  ReplyDelete
 3. jimpan: jag ville mer anspela på din problematisering av kategoriseringsprocessen. Månne blev det inte helt självklart. Men men. De som läser kommentarerna ser det nu. ^^

  Hans: ska vi låta Ohly definiera vår samtidsdiskurs? Jag anar att det finns en del spontana invändningar mot det. ;)

  ReplyDelete
 4. Nu blir jag besviken... Någon med en uppenbar kärlek för retorik, språk och argumentationsteknik men ändå inte förstår det motsägelsefulla - och därför förvirrande - i begreppet feminism? Är det så att hjärtat förblindar hjärnan?

  Att feminism är en syftning inte på hela mänskligheten, utan halva, det är ju uppenbart för var och en med ett minimum av språkkunskaper. Jämför detta med "genusvetenskap" som i stället är könsneutralt. Alla anspråk på att vara balanserad och rättvis faller platt till marken då retoriken är så tydligt vinklad. Att kalla slutsatserna av genusvetenskap för feminism är ett logiskt felslut då slutsatsen (att kvinnor blir orättvist behandlade) inte följer av antagandet (att samhället bör studeras ur genusperspektiv eftersom det kan finnas orättvisor att rätta till). Att hävda att feminism är jämställdhet är nyspråk värdigt 1984.

  Utöver detta är förvirring är en naturlig följd när det finns en diskrepans mellan ord och verklighet. Så hur ser verkligheten ut?

  Förvisso står Eva Lundgrens för en analys av könens olika roller (män är del i en global konspiration och praktiserar kannibalism, kvinnor är förföljda offer), men är det samma verklighet som du lever i?

  "Män är djur" implicerar ju att män skall behandlas som de djur de är, och kanske syftar det på något vis till att åtgärda orättvisor - men på vilket vis är det en lösning som fungerar för alla parter?

  Naturligtvis är du, givet din definition av feminism, förvirrad. En möjlig åtgärd är att lyfta näsan ur ordboken där du slagit upp "feminism" och i stället ställa dig frågan "fungerar det så i verkligheten?" Då kanske du kan gå från att vara förvirrad över förvirringen till att bli blott förvirrad.

  ReplyDelete
 5. Ärade Anon, du är genom att använda namnet Anonymous som nick skyldig till de senaste dagarnas DDoS-angrepp mot diverse antipiratfirmor. Det står klart för var och en med ens det minsta känsla för logik att Anonymous är identiskt med Anonymous, det vill säga du.

  Är det den verklighet du lever i, eller är jag bara offer för en dålig argumentation?

  RedLib: tack.

  ReplyDelete