Friday, February 5, 2010

Porr

Efter att ha hängt lite i den hemliga ninjasexchatten fick jag inspiration om att skriva ett inlägg om porr. Bara för att det passar in på min liberala, asexuella image att ta upp random ämnen på till synes slumpmässiga grunder. Bara för att det går. Here goes.

En amerikansk domstol skulle en gång avgöra om ett visst stycke kulturprodukt var porr eller inte. De dömande kom fram till att de inte behövde en definition av vad porr var, utan att de kände igen det när de såg det. Vilket på ett sätt är en giltig definition, men på ett annat en högst problematisk sådan. Kanske inte rent teoretiskt, men, ja, även ethosargument är giltiga i vissa sammanhang.

Låt oss försöka vara lite direktare än vad dessa domare var. Vissa skulle säga att porr är en skildring - i vilket medium som helst - där det viktiga inte är vare sig handling, karaktärsutveckling eller bakgrundsstory, utan, just det, sexet. Det låter ungefär rätt - om det inte är sex med så är det inte porr, right?

Det går dock inte enligt den klassiska definitionen att säga att ett verk tillhör kategorin porr om det innehåller sex, dock. Ett långsamt emotionellt drama där det tar 45-50 minuter för de inblandade att komma till skott, för att sedan aldrig hamna i samma sammanhang igen på grund av all ångest kring det faller liksom inte riktigt in i kategorin. Det är lite för lite av det sexuella varat för att riktigt kvala in. Sex måste spela huvudrollen för att det ska vara porr, right?

Well, låt oss tänka lite närmare kring detta långsamma emotionella drama. Det kan ju tänkas att det är långsamt för att de tu - det är vanligtvis tu, för att göra narrationen enklare - funderar på, cirkulerar kring, anspelar på, antyder möjligheten till, försöker framkalla och drömmer om sex. Och de komplikationer som uppstår kring detta kretsande kring den heta gröten.

Now, som asexuell blir det ibland pinsamt uppenbart att sex inte bara är en aktivitet, utan en hel uppsättning komplicerade och konvulerade egenskaper som var och en är relativt harmlösa, men som tillsammans utgör en helt oöverskådlig helhet av socialneurotiska komplex. Som sociologistudent blir det relativt snabbt inbankat i en att sådana komplex har en objektiv existens utanför - eller, rättare, mellan - människor. Sammantagna blir dessa två saker en aning, ah, klargörande.

Ty, om det är en förutsättning för porr att sex spelar huvudrollen, så blir det ett aningen bredare begrepp än vad vi vanligtvis tänker oss. Ty sex spelar som ni såg huvudrollen i det långsamma emotionella dramat ovan - om sexet inte vore med och spelade sin roll så skulle det bli väldigt oemotionellt och, faktiskt, VÄLDIGT långsamt.

För att inte tala om alla dessa teveserier där huvudtemat är vem som haft sex med vem, var när, hur, under vilka omständigheter, varför, under vilka föresatser och, inte minst, om de kommer att ha det (igen). Ni anar säkert att sex spelar en brutalt stor roll i dessa, och därför blir dessa att betrakta som - just det - porr.

Ni anar säkert vartåt det barkar.

Med dessa ord vill jag konstatera att det nog inte är så lätt att känna igen porr när en ser det. Och, än mer, att den så kallade kampen mot porr inte riktigt vet vad den har gett sig in på. -

4 comments:

 1. "Ty sex spelar som ni såg huvudrollen i det långsamma emotionella dramat ovan"

  Men.. nej, det gör det väl egentligen inte..

  Lika lite som sex spelar huvudrollen i Paradise Hotel. Trots att det är ett nav kring vilket handlingen kretsar, så är det inte sexet som sex som är relevant. Snarare handlar det om sexet som indikator för vilken typ av relation individerna har till varann, eller nåt i den riktningen.

  I gamla filmer visades bilder av tåg som åkte in i tunnlar för att tala om att huvudpersonerna hade sex. På samma sätt är det nu snarare så att skildringen av sex i "icke-porr"-sammanhang finns där för att berätta något annat, oftast för att etablera vilken relation de inblandade personerna har till varann. Vilka lojaliteter kommer sexet att leda till? Vilka lojaliteter sviks genom sexet?

  Det är en skillnad från sex i porrsammanhang där sexet finns med för att vara upphetsande för betraktaren.

  Ergo, definitionen av porr handlar mera om syftet med det som visas än om vad som visas.

  Är syftet med sexet att berätta något eller är det till för att hetsa upp betraktaren?

  Som jag ser det så är det den enda möjliga definitionen av porr. Utgår man från att objektivt iaktta vad som visas hamnar man fel, då hamnar en sexualupplysningsfilm eller en anatomibok lätt under rubriken porr. Skulle man utgå från mottagarens reaktioner så hamnar lätt damunderklädersektionen i Ellos postorderkatalog där.

  ReplyDelete
 2. Det här inlägget är något av en lek med premisser och med entymemisk argumentation som sådan. Så det är inte riktigt ett försök att bedriva genreimperialism och inkludera ALLT under ett och samma begrepp. Studentikos humor är nyckelordet här. ;)

  Likväl. Argumentet består av två delar. Den första delen är att sexet spelar en huvudroll i porrgenren. I all enkelhet.

  Den andra delen är att sex som sådant, som komplicerat neurotiskt förhållningssätt till världen delat av ett stort antal människor, är ett ting i sig självt, precis som ett bord, en stol eller en atlantgångare. Och precis som det går att berätta en berättelse utan dra in vare sig bord, stolar eller atlantgångare, så går det lika bra att inte dra in sex. Men eftersom det ändå dras in, och dessutom placeras i förgrunden som ett huvudelement (precis som Rosebud i Citizen Kane), så spelar det en huvudroll. Och eftersom sex enligt detta spelar en huvudroll i väldigt många filmer och dylikt - well, du hänger med.

  Now, hela argumentet faller om inte premissen om att sex spelar en huvudroll i porrgenren accepteras, som du kanske märker. Men visst är det roligt att se hur en logisk tankekedja kan byggas upp som visar att de mediaprodukter som många människor som säger sig vara direkt fientligt inställda till porr konsumerar är - just det, porr?

  Som sagt, studentikos humor, med botten i litteraturvetenskap, sociologi och väldigt mycket retorik. Allt for the lulz. E:

  ReplyDelete
 3. Själva lagstiftningen om porr bygger generellt på "man känner igen det när man ser det"...det blir i alla fall slutsatsen om man ser hur texter som sex har behandlats och behandlas idag av rättsväsendet...titta t.ex. på Lady Chatterleys älskare som utsattes för samma sak som vanligt folk i många länder riskerar om de lägger upp texter på nätet idag.

  Det logiska felet, i det mycket roande bloginlägget, är förövrigt att egenskapen "sex spelar huvudrollen i porr" inte implicerar att denna egenskap räcker för att något ska vara porr. Antingen måste man i en längre diskurs ettablerat att man för tillfället talar om snävare betydelse av sex än i dagligt tal eller så blir utsagan endast en egenskap som inte har implikationspil åt båda hållen.

  ReplyDelete
 4. Syllogismer > entymem, vanligtvis. Ibland är det tillåtet att leka med dem, dock. ^^

  ReplyDelete