Tuesday, February 5, 2013

Jag vill inte att du tittar på mig

Gårdagens inlägg om sexism sparkade igång ett antal efterdiskussioner. Vissa av dem på temat "hmm, intressant", andra på temat "vad har sexism med övervakning att göra?".

Det är en bra fråga. Låt oss utforska den en smula.

Vad är övervakning?

Övervakning är att vara eller att potentiellt sett kunna bli betraktad. Det är en relativt teknikneutral företeelse, och fungerar både i termer av omedelbart ögonblickande och i indirekt avläsande av insamlad dokumentation

Var uppmärksam på de inledande orden. Att vara eller potentiellt sett kunna bli. Detta är viktigt, eftersom människor rent generellt beter sig och tänker annorlunda när det tror sig vara under uppsikt än när de inte gör det.

Det finns en anledning till att provrum har dörrar, trots allt.

Det som händer när allt fler områden av livet blir direkt eller indirekt övervakade är att individen aldrig kan slappna av. Det kan ju trots allt vara någon som tittar, och om denne någon ser att en släppt ut magen, tappat hållningen och slappnat av till ett bekvämare ställningstagande -

Vem vet vad som kan hända? Bäst att hålla skenet uppe, ifall någon skulle råka titta. Än mer ifall någon skulle råka fotografera.

Det tekniska ordet för denna icke-avslappning är "disciplinering". Att vara disciplinerad är att när som helst kunna bli betraktad utan att framstå som någonting annat än ordningsam. Vilket är precis så jobbigt som det låter. Särskilt när det bokstavligen handlar om mage, hållning och bekvämlighet.

För att inte linda in det i onödiga försköningar: det finns ingenting som är så hårdbevakat som den kvinnliga kroppen. Det finns ingenting som är så disciplinerat och (till)tyglat. Det finns ingenting som är så utsatt för konstant bedömning, kritik och fördömning som en kvinna i ett socialt sammanhang, och det finns ingen som kan slappna av mindre än en kvinna som oroar sig över ifall hen ser tillräckligt bra ut eller inte. Ifall de är tillräckligt bra.

För tjock, för smal, för stor, för liten, för gammal, för ung, för på, för av, för engagerad, för tillbakadragen, för nördig, för oinsatt, för bimbo, för okvinnlig, för mycket kläder, för lite kläder, för mycket smink, för lite smink, för naturlig, för onaturlig, för tillgjord, för bekväm - eller, värst av allt, för vanlig. Allt är potentiellt fel, allt noteras, allt betraktas. Alltid.

FRA och Datalagringsdirektivet är brutalt ineffektiva fenomen jämfört med vad kvinnor drabbas av genom att bara finnas. Varje dag.

Och den som eventuellt vågar påpeka att detta är ett problem blir utstött med hänvisning till orden "rabiat feminist". Utstött, avvisad och - ifall allt annat inte vore nog - förlöjligad.

Jag tror inte detta behöver utvecklas mer. Snarare avvecklas - med början nu.

Flattr this

7 comments:

 1. Ställningstagande har ingenting med kroppsställning att göra. Det betyder att man tar ställning, har en åsikt, i en fråga. Och motsatsen är inte disciplin. Du får jobba lite med ordförståelsen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag tror du underskattar hur direkt kroppshållning och ställningstaganden hör ihop. Det finns ett antal tillfällen där en kvinnas blotta uppställande - ställningstagande - utgör ett så pass brutalt normbrott att församlingen inte vet vad de ska göra av det hela. En kvinna, som står - och som talar!

   För att inte tala om vilket enormt ställningstagande det är att vägra vara sexig. Att göra någonting annat än att spela kön.

   Men det är bra att du påpekar detta. Det belyser en möjlighet till vidareutveckling av det ovanstående. En av många möjligheter.

   Delete
  2. Det är så underbart att läsa texter där det så underbart är du som skriver, Sargoth, och man verkligen hör din röst. "En kvinna, som står - och talar!"

   Delete
  3. uppenbart är du som skriver *

   Delete
  4. Jag känner att det här finns en uppenbar ordlek om att vara disciplinerad. Men jag skippar den, och säger i stället: tack! :3

   Delete
 2. Det ÄR en intressant koppling. Så låt oss fundera lite över den.

  Till att börja med så är vi ALLA precis lika synliga i vårt vardagliga liv. Män är naturligtvis lika synliga som kvinnor. Kanske syns män till och med mer, om vi skall köpa den ofta upprepade sanningen om att män "tar mer plats" och "syns mer". Att synas mer gör med självklarhet att man...syns mer - eller hur?

  Trots detta slår du fast - utan att motivera - att det är KVINNOR som är mest övervakade. Say what? Tycker du inte att det förtjänar åtminstonde någon enstaka rad till motivering eller eftertanke varför det skulle vara så?

  Då den objektiva verkligheten är rätt så lika könen emellen så ligger det rätt så nära till hands att tro att det är den UPPLEVDA övervakningen som gör skillnaden. Kan det möjligen vara så? Kan det vara så att en stor del av problemet är att kvinnor i mycket högre grad oroar sig för eller föreställer sig att andra betraktar, värderar och fördömer dem än vad män gör?

  Att fråga sig VARFÖR är en rätt så viktig del i resonemanget, eftersom det påverkar vad man skall föreslå för lösning på problemet. Så tyvärr är det nog nödvändigt att du utvecklar lite till, innan vi har någon som helst aning om hur du menar att problemet skulle kunna "avvecklas".

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag har gjort det enkelt för mig, och i all enkelhet remixat en av de mest citerade författarna när det gäller övervakning och straff. Jag är långt mindre originell och banbrytande än du framställer mig som - som tur är.

   Det innebär nämligen att vi inte behöver vänta på att jag ska formulera och vidareutveckla saker. De finns redan, och de finns tillgängliga nu.

   Om du vill ha den enkla introduktionen så länkar jag två videos på temat ovan. Den ena är en introduktion för den som kommer relativt ny till Foucault, den andra är en introduktion för den som fortfarande är intresserad.

   För den som är hardcore så brukar boken Övervakning och straff finnas inne på ganska precis alla bibliotek. Den är en modern klassiker, trots allt.

   När det gäller hur det kan motiveras att kvinnor är mer hårdbevakade än män. Tja. Om du är en man så finns här ett utrymme för ett väldigt mycket mindre teoretiskt experimenterande i vardagen. När du träffar folk, hur reagerar du då? Hur mycket tittar du i skrevet på män respektive kvinnor? Vems bröst hamnar mest i blickfånget? Vems kurvor är längst, ögonblicksmässigt?

   Lita på dina ögon. De talar medan de tittar.

   Delete