Tuesday, January 8, 2013

Politik, politik, och varför fildelning inte är en politisk fråga

En av de viktigaste politiska frågorna som finns är frågan om vad som är politiskt och vad som inte är politiskt. Den som lyckas definiera någonting som opolitiskt har i praktiken avskrivit någonting från all vidare debatt, och det status quo som råder är från och med den stunden det naturliga tillståndet. Att vilja försöka ändra detta är ett radikalt och/eller oseriöst företag, inte värdigt att tas på allvar.

Det främsta och konkretaste exemplet på detta är införandet av en kommunistisk samhällsordning. Jag behöver nog inte gå in närmare på hur alla eventuella sådana förslag tas emot.

Någonting som utgör en ständig källa till mystik är att vissa frågor fortsätter vara politiska frågor i tid och evighet, trots att de egentligen inte är politiska alls. Så som, exempelvis, frågan om fildelning.

Den är så apolitisk att det krävs en hel del intellektuellt fotarbete innan vanliga människor förstår varför den över huvud taget har med politik att göra. För de allra flesta så är det bara någonting en gör, till vardags - alla miljontals användare världen över.

Med tanke på internets tillväxttakt så är det ingen underdrift att påstå att det inom loppet av ett decennium eller två kommer att finnas miljarder fildelare i världen. Bokstavligen miljarder.

Smaka på den siffran ett tag.

Ändå lyckas frågan om fildelning på något vis leva kvar som en politisk fråga. Som om tidvattnet på något vis kan fås att sakta in och tänka över sin position om det politiska etablissemanget bara viftar tillräckligt engagerat med sin signalpolitik. Som om det faktum att dagens barn inte längre vet hur en värld utan internet (och fildelning) ser ut inte har någon som helst effekt på hur de ser på världen.

Som om det går att vrida tillbaka klockan till 1983 igen, på något magiskt önsketänkarvis.

Sådant önsketänkande är dumt, oseriöst och framförallt extremt radikalt om det leder till verkliga politiska förslag. Det enda som skulle göra det långsammare att förflytta filer mellan platser och människor är en massiv infrastrukturkollaps eller ett smärre kärnvapenkrig, och om ambitionen är att förhindra reellt existerande fildelning så är det sådana åtgärder som krävs.

Frågan om fildelningens varande eller icke varandra är inte en politisk fråga. Och min uppmaning till dig är att avfärda alla försök att göra det till en politisk fråga som precis den uppenbara dumhet det faktiskt är.

Flattr this

2 comments:

  1. Det är idag bara Piratpartiet som driver fildelning som politisk fråga. Tror inte du hittar några entusiaster bland andra partier.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alla frågor rörande fildelning kommer att vara genomförda av nödtvång inom tjugo-trettio år. Det är inte politik - det är självbevarelsedrift.

      Delete