Wednesday, January 2, 2013

Mellandagsrean - vad hände sedan?

Det känns som ett det börjar bli lite meta nu.

I begynnelsen var julen. Inför julen handlades det något enormt. En lokal sedvänja där saker utbyttes mot varandra hade antagit en enorm social betydelse, och individernas sociala ställning i gruppen var helt beroende av hur deras saker togs emot. Det byggdes därmed upp en hel del press kring julen, och med press kommer det som ekonomerna kallar efterfrågan.

På saker. Inför julen.

Över tid så visade det sig dock att affärerna överskattade efterfrågan. Inte mycket, men tillräckligt mycket varje år för att det skulle vara besvärligt. Så någon kom på att - hey, om vi säljer saker efter julen, när all press släppt, så kan vi bli av med de saker som inte såldes inför julen.

Tänkarmössan anammades. Vad kommer efter jul?

Nyår.

Är det långt mellan - hey, jag vet! Vi kallar det mellandagsrean! Mellan jul och nyår!

Tänkt och gjort: mellandagsrean föddes.

Tiden gick, och det visade sig att mellandagsrean var en succé. Inte bara för att de där sakerna som inte såldes innan jul nu såldes efter jul, utan även för att de som vanligtvis inte var så sakintresserade före jul lockades av ordet "rea". Och om vissa köpte saker efter jul i stället för före - tja. Det jämnar ut sig, i längden.

Efterfrågan före jul. Efterfrågan efter jul. Ka-ching!

Över tid så visade det sig dock att rean kanske inte var så mycket rea ändå. Att ryktet om rean hade drivit upp efterfrågan så mycket att affärerna kunde köra med någonting väldigt nära ordinarie priser utan att någon egentligen märkte någonting. Och att den egentliga rean skedde efter "rean", och att den som väntade på något gott borde vänta lite längre än till efter jul.

Så vi har nu följande kategorier:
Folk som köper saker till jul
Folk som väntar till mellandagsrean/efter jul
Folk som väntar till efter mellandagsrean

Meta. Efter, efter, efter.

Men det blir värre. Det skulle trots allt kunna tänkas att det funnits mellandagsreor så pass länge att affärerna vet att de har ögonen på sig, och därmed håller priserna uppe ett tag efter mellandagsrean bara för att vara på den säkra sidan. Sedan, när ingen som minst anar det, återgår normaliteten.

Och att det därmed även finns de som väntar till efter jul, efter rean, efter efter rean...

Kan jag få ett efter efter efter rean? -

No comments:

Post a Comment