Friday, July 27, 2012

Ett inlägg utan klass

Ibland händer det att jag utpekas som en representant för någonting som skulle kunna kallas en överklass.

Vilket är en märklig sak. Inte minst eftersom jag lever i ett konstant underskott av pengar, och på det stora hela är väldigt mycket fattigare än de självutnämnda arbetarklassrepresentanter som kallar mig överklass.

Det skulle inte göra något att ha de attribut jag beskylls för att inneha, men faktum är att deras frånvaro inte direkt hjälper mig att betala hyran.

Det är dock intressant att se hur social status används som ett tillhygge. Eller, rättare, skillnader i social status. Särskilt upplevd sådan - så fort det upplevs att det finns en skillnad mellan en själv och den andre så är det tydligen fritt fram att tillhygga med berått mod.

Det är ännu intressantare hur det egentligen inte spelar någon roll åt vilket håll skillnaden råkar yttra sig - att någon upplevs vara privilegierad är en lika stor ursäkt för frispel som att någon upplevs vara direkt fattig. Skillnaden ligger bara i arten av tillhyggande, snarare än i graden. Det är samma grej, fast spegelvänt: snobbarna bemöts inte på samma sätt som patrasket, men sentimentet är detsamma.

Att det är synd om folk är ingen anledning att vara snäll mot dem, tydligen.

Jag har egentligen ingen poäng här, annat än att påpeka att klassism tar sig många uttryck. Den skonar ingen, och folk har en tendens att anamma dess mönster på de mest oväntade av vis. Sparkandet sker både uppåt, nedåt och i sidled.

Nu ska jag fortsätta att leva min vardag, där jag egentligen inte har råd att fixa min trasiga cykel. Ty sådant är livet i den upplevda överklassen.

Flattr this

2 comments:

  1. Social status har inte så mycket att göra med hur mycket pengar man har utan mera i vilka kretsar man rör sig och hur man utttrycker sig.

    Finns folk som inte har mycket pengar men tillhör överklassen. Det finns folk som har mycket pengar men fortfarande tillhör arbetarklassen. Du är vad du anser dig vara och vilka kretsar du omgås med.

    I mångt och mycket är man som man upplevs vara. Du slänger dig med fina ord och har lång utbildning - alltså är du överklass.

    PS Utbildning och jobb för någon från arbetarklasshem innebär ofta en klassresa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det är kanske en hoppfull analys. Det räcker med att bli en av de som spenderar mycket tid på ett bibliotek för att höja sin sociala status och/eller klasstillhörighet. ^^

      Delete