Sunday, July 29, 2012

Jag är trött på att vara en brottsling

Min hårddisk är bevismaterial. Om den kommer i fel händer så ligger jag ytterst risigt till. Det finns inga rimliga tvivel angående detta, alls.

"Fel händer" i det här fallet är polisens. Så jag kan inte riktigt vända mig till dem för att fråga om råd och stöd. Särskilt inte som de på sistone tycks vara mer inriktade på att fälla många snarare än rätt personer. På order ovanifrån.

Det här är något av ett bekymmer. Inte minst för min del. Förutom att jag behöver kryptera min hårddisk, hålla mig ajour med lagar som vanligtvis är till för specialiserade yrkeskårer, och på det stora hela hoppas på att jag aldrig behöver ringa polisen när någonting händer här hemma - så är jag väldigt van att tänka i termer av att jag är den kriminelle.

Med tanke på att det enda jag gjort är att fildela saker, så är det väldigt mycket nedlagd energi och försvunnet förtroende för rättsväsendet. Energi och förtroende som svårligen kommer att växa tillbaka. För att inte tala om att min självbild tar sig en törn - det är inte smickrande att tänka på sig själv som en lagbrytare.

Ett ännu större bekymmer är att det inte bara är jag som tvingats att tänka i såna här banor. De flesta under tjugofem har anledning att tänka i precis samma förebyggande tankegångar, och de allt hårdare lagarna mot fildelning innebär att det finns allt större anledning att göra precis det. Allt fler har allt större skäl att tänka att de är kriminella, och de har allt fler rationella skäl att agera som om de vore det.

Det största av dem är att de de facto och de jure är det. Med en snar fängelsevistelse som ytterst reell möjlighet.

Min misstanke är att deras energi och tilltro till rättsväsendet kommer att ha lika långsam återväxt som mina.

Å ena sidan har vi denna generation - min generation - som växer upp med dessa befogade tankebanor. Som utan vidare kan ta för givet att polisen har fullt fog att inte vara på vår sida när bevisen får tala för sig. Som lär oss att det enda rätta är att gömma oss, eftersom de sociala normer som tillhör vår tidsanda är kriminaliserade.

Å andra sidan har vi det inte helt övertygande argumentet att framtidens kultur garanteras av att vi lever under dessa förhållanden. Alla ungdomar, alltid.

Kan vi, vänligen, ta oss förbi villfarelsen att det på något vis är en bra sak att kriminalisera en hel ungdomsgeneration? Snälla?

Flattr this

15 comments:

 1. Jag har inte ens tänkt på att jag ser mig själv som kriminell bara för att det blivit så naturligt. Men nu när du påpekar det så får jag en liten klump i magen. Det ligger liksom längst bak i huvudet och gnager. Det är vidrigt :/

  Andreas

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är onekligen synd att vi ska behöva känna så här. Kom ihåg att du inte är ensam om att befinna dig i samtiden. :)

   Delete
 2. Fast, är du "kriminell"?

  Du kan få böter om du går mot röd gubbe eller kör för fort. Knappt någon skulle rimligen klassa en fortkörare som "kriminell" och en som åkt dit två eller flera gånger som "återfallsförbrytare".

  Jag förstår dock din poäng. Däremot förstår jag inte existensen av dessa lagar och ambitioner från åklagarämbetet för det finns ingen koppling till folkviljan för dessa lagar eller till faktisk handling kontra straff samt tid och pengar nedlagt på det.

  Man har genomdrivit dessa lagar utan att ha folkligt stöd för dem. Om de frågat "tycker du man ska ha betalt för sina verk även på internet" så skulle förmodligen de flesta svara ja. Om dock frågan byggs ut med "...och därigenom kriminalisera över en miljon svenskar där det snudd på 100% säkert också gäller flera i din familj och massor av dina vänner" så skulle de flesta svara nej.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag är tillräckligt kriminell för att motivera skadestånd av amerikanska mått, och fängelse om jag råkar ha en riktigt dålig dag. Sålunda säger både lagar och domar, vilket onekligen är en nackdel för min del. (Jag kanske inte riktigt kan vänta mig de trettio miljoner i skadestånd som TPB-grundarna drabbades av, men det faktum att siffran förekommit är en källa till oro.)

   Men, som som du säger. Lagens bokstav och folkets (de ungas) anda är inte riktigt i fas med varandra.

   Min förhoppning är att vi en dag ska kunna ta oss förbi "men hur ska artisterna få betalt"-stadiet. Det ligger lite för mycket i vågskålen för att diskussionen ska fastna i sidospår. Månne kommer en dag när vi kan se tillbaka på nuet som en tidig barnsjukdom. "De första decennierna med internet."

   Delete
 3. Nej, du kan inte få böter för att gå mot röd gubbe, det ansågs inte förenligt med folkviljan och är brottsligt, men utan straffpåföljd...

  ReplyDelete
 4. Folkviljan, ja. Den skulle vi allt gärna vilja se mer av, särskilt lokalpolitiskt. Kanske någon form av mekanism där politiker som tydligt inte agerar enligt sina konstituerandes vilja utsätts för sanktioner?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Folkviljan är som baken... och kan väldigt fort ändra sig pga symboliska händelser.


   Vad som gäller är att folk slutar och rösta på icke-folkviljan och i stället röstar efter folkviljan.

   Delete
 5. Tiden går fort och vi blir äldre samtidigt som "fenomenet" sprider sig som en löpeld. Jag tycker det är dags att höja den numera förlegade 25-årsgränsen på de berörda. Numera så är det "alla under 35" och så gott som "alla under 40".

  ReplyDelete
  Replies
  1. Du får nog ta "många under 50" då jag själv är 40 nu och har flera äldre kompisar/kollegor som är minst lika "kriminella" när det gäller musik/film/spel som ni yngre är.
   Men, förutom ca 1TB piratmaterial så har jag också ca 500CDs och ca 50 VHS/DVD filmer, samtliga laglig, men dom ligger bara i lådor numer.

   Delete
 6. Har hela min skivsamling står i hyllan o samlar damm .....

  ReplyDelete
 7. Det är bara att vänja sig vid att vi alla är kriminella i statens ögon. Samhället består av fängslade och ännu inte fängslade individer. Man får försöka tillhöra den senare gruppen så länge som möjligt. Och det gör man inte genom att försöka följa alla lagar som finns, utan genom att undgå att bli upptäckt.

  Och jag är 55, ifall någon undrar. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vill vi leva ett någorlunda fritt och naturligt liv, måste vi vara digitalt osynliga beträffande allt som kan tänkas vara olagligt. Det betyder alla underhållningsmedia som står under dagens upphovsrätt, placeras utanför det övervakningsinfekterade nätet på separata datorer, elektronik och lagringsmedia som brutalkrypteras.

   Kopiering och spridning sker via "sneakernets" (minne till minne direkt, utan internet eller mobilnätet) gärna massivt med flera terabyte per session. När allt finns överallt kan bara verkligt massiva husrannsakningskampanjer fungera, men det skulle provocera miljoner människor. Då måste vi vinna - antingen på det ena eller andra sättet :-)

   Ambulerande fildelningsmissionärer kan besöka olika geografiska platser med portabla lagringsenheter på hundratals terabyte för direktkopiering.

   Var det inte så här irländska upproret startade - alla irländare var "kriminella" (bröt mot brittiska lagar) och sedan... tog de "kriminella" makten ;-)

   Delete
 8. Staten är ofta en bitch när man inte tillhör majoriteten med makt.

  ReplyDelete
 9. Intressanta tankar! Kommer helt klart att följa bloggen framöver

  ReplyDelete