Friday, April 17, 2009

En generation dömd

Domen mot våra goda TPB-hjältar har kommit. Ett års fängelse och trettio kronor i skadestånd. Eller, vänta, jag läste fel. Trettio tusen i skadestånd. Eller, nej, nu läste jag fel igen. Trettio MILJONER ska det vara.

Om vi ska tolka domen som ett tecken på hur det svenska rättsväsendet rangordnar olika brott, så är MEDHJÄLP till LAGLIG kopiering av LAGLIGA filer hundrafalt värre än sådana lättviktare som till exempel våldtäkt, som visserligen leder till några års längre fängelsestraff, men som inte ens kan drömma om att överväga att ens formulera tanken om att komma upp till sådana summor. Det svenska rättsväsendet har talat: 'piratkopiering' är så pass allvarligt att det inte ens behövs några bevis för att döma folk till det.

Att jämföra med bevisningskraven för våldtäkt, där offret får skylla sig självt om hen klär sig så kallat 'utmanande'.

Domen var både väntad och oväntad. Å ena sidan visste vi redan från början att det var en politisk rättegång, snarare än en juridisk. Samtidigt hoppades vi, ändå, på att det juridiska skulle få företräde, och bevisningen spela högre roll än lobbyismen. Att den gamla rättssatsen att en bara ska bli dömd om bevisningen är stark nog, snarare än att redan på förhand bli bedömd vara brottslingar. Oskyldig tills motsatsen är bevisad, ni vet.

Dock så vet vi ju att de som lever kvar i offlinevärlden ser oss nätvarelser som brottslingar och terrorister. Tills motsatsen och är bevisad, och även efter det, eftersom vi hänger på nätet, och alla 'vet' ju vilka typer som hänger på internet.

Now, förhoppningsvis kommer HovR och HD att vara lite mer juridiskt lagda än vad tingsrätten var. Jag hoppas fortfarande på att vår rättsstat inte har dött riktigt riktigt än, utan att den fortfarande lever kvar, våra politiker och lobbyister till trots.

Jag hoppas också, med mer omedelbar verkan, att vi inte tar den här domen som en ursäkt och ett giltigt skäl att faktiskt bete oss som brottslingar och terrorister. Att den äldre generationen tror det om oss är en sak, men vi kan inte låta dem få rätt genom att agera som sådana. Ja, vi är arga. Ja, vi är besvikna. Ja, vi är fy farao förbannade och vill bränna ner ett mindre samhälle. Ja, vi vill förklara totalt och hämningslöst krig. MEN. Vi kommer inte att göra det, ty vi är pirater, och pirater gör inte sådant. Särskilt inte vi i Piratpartiet.

Vi är civiliserade människor. Vi föredrar den civila modellen, med dialog, ömsesidig förståelse och gemensamma lösningar där de är möjliga. Kommunikation är det vi kan bäst - det är ju, trots allt, ändå det vi använder internet till hela dagarna!

Vi är inte brottslingar. Vi är inte terrorister. Vi må bli behandlade som sådana, men det är ingen ursäkt för att bete sig som sådana.

Den äldre generationen har dömt oss. Nu är det upp till oss att visa att vi kan låta bli att fördöma dem för det. Framtiden är ju ändå, trots allt, redan vår.

=

I morgon är det demonstration på Medis klockan 14, för oss som känner oss hemma i Stockholm. I Lund tar det plats på stortorget vid tolvslaget. Häng på, vetja!

2 comments:

  1. Det är helt sjukt alltså, och dessutom har de tydligen börjat gripa ännu flera fildelare nu, de här fyra är bara början
    http://www.svenskbladet.se/politik/index.php?alias=domen_mot_piratebay_dagen_da_internet_dog.html

    ReplyDelete
  2. Svenskbladet är en något underskattad sida. Precis som ED så går dess storhet inte ut på att den ska tas på allvar, utan tvärtom.

    Förhoppningsvis kommer det att fortsätta vara ett skämt att de börjar jaga fildelare. Men en vet aldrig.. :/

    ReplyDelete