Thursday, April 2, 2009

Sacer

Min gamle hjälte Durkheim skriver att de här med helighet är smittsamt. Först inträffar någonting som påvisar att någonting är Heligt och bör betraktas med Vördnad. Sedan får detta någonting en egen plats tilldelad sig, som blir helig genom att vara det Heliga Tingets Plats. Sedan byggs det ett tempel på den här platsen, och den blir ännu heligare. Lite senare tillkommer även speciella människor vars primära sysselsättning är att sköta ceremonierna på denna plats, och dessa människor blir i sin Heliga i och med sitt samröre med Tinget och Platsen. Innan en vet ordet av så börjar dessa människor organisera sig i gillen och sammanslutningar, och vips så blir även dessa omfattade av Heligheten.

Det här kan ta någonstans mellan två-tre år och två-tre millennium, men principen är densamma. Det börjar smått, och sedan växer det. Det börjar med en kort tanke, och sedan händer massiv social organisation på övergripande skala. Från litet till stort. Från lite småvördnad till fullt fokus. Från lokal sekt till den katolska kyrkan.

Jag tycker mig ana att ett liknande fenomen är i görningen nuförtiden, fast tvärtom. Dvs att någonting Oheligt har uppenbarat sig, och att detta Oheliga sprider sig på samma sätt som det Heliga. Det började som någonting litet, men har sakta men långsamt börjat anta allt större proportioner och dimensioner. Jag talar förstås, som ni säkert anat, om barnpornografi.

Svd illustrerar detta alldeles utmärkt i gårdagens nyhetsflöde. Now, eftersom tidningen är uttalat emot förstaapril-stunts, så kan jag bara ta dem på orden och tro att de säger det de säger på fullaste allvar och med det minst roade av ansiktsuttryck. Allvarliga Nyheter, således.

Det de sade var att Ipredia - IPRED-motståndarnas initiativ att öppna sina nätverk för att göra det svårt att implementera dessa inte helt demokratiska lagar - kan användas för onda syften och av onda makter. Ni ser, de öppna nätverken, som står utanför den övervakning och insyn som varje nätverk borde ha, kan - jag upprepar, kan - användas för att distribuera barnporr.

Ni ser säkert tendensen här. Barnporr var för inte allt för länge sedan någonting ytterst marginellt. Sedan slog Durkheims helighetsprocess in, och det Oheliga växte sig allt starkare. Det var lite småjobbigt förr i tiden, men har nu utvecklats till att bli en akut samhällsfara. Det har växt över alla bredder och längder, och blivit -

Tja. Jätteoheligt. Jättefarligt. Den gömmer sig i alla vrår, alla skrymslen, alla mörka utrymmen, - överallt. Det går inte att fly från den, så det enda sättet att komma åt den är genom total frontalattack. Storskalig offensiv är inte bara det bästa svaret; det är det enda möjliga sättet att över huvud taget existera i samma värld som den. Alla medel är tillåtna i kampen mot det Onda, och alla medel som de Onda och det Oheliga kan använda bör per definition vara otillåtna.

Durkheim påstod att helighet är smittsamt och sprider sig. Jag ser mönster. Gör du?

No comments:

Post a Comment