Thursday, September 6, 2012

Kreativa arbetsformer

Samtiden är effektiv på att ta fram nya varianter av saker och ting. Det är något av en klyscha att det finns fyrtio sorters ketchup att välja på, men det är inte desto mindre sant. För att inte tala om de otaliga varianter på temat "smaksatta mosade tomater" som inte går under namnet ketchup.

Att besöka en större affär och försöka räkna dem alla är något av en upplevelse. Det är lättare att tappa räkningen än det borde vara.

Av alla samtida framgångar med att skapa variation, så är den märkligaste av dem framgången med att skapa variationer på temat "inte riktigt fast anställd men ändå fullt sysselsatt". Det är väldigt lätt att tappa räkningen, och lika svårt att förstå hur så många olika former har lyckats uppstå.

Det finns projektanställningar, praktikplatser, vikariat, timanställningar, tillfälliga inhopp, provanställningar, säsongsarbeten, lärlingsplatser, assistansuppdrag, fas 3-placeringar...

Det finns också mer komplicerade former av sysselsatta ickeanställningar, så som när det gäller bemanningsföretag. Det förvisso finns ett kontrakt, men momentet att ha en vanlig dag på jobbet uteblir. En är inte anställd någon särskild stans, men är aktiv lite varstans.

I och med de diffusa formerna av dessa varianter så är det svårt att generalisera kring vardagen. Särskilt för den som garderar sig med ett par dylika icke-anställningar samtidigt för att försäkra sig om att hyran blir betald den här månaden också. Ena dagen blir det det ena, den andra det andra. Och natten däremellan blir desto sömnlösare, i väntan på beskedet i sista minuten om att idag också är en arbetsdag.

Över lag så verkar sektorn för kreativa sysselsättningsformer vara en tillväxtbransch. Det varieras i arbetstider, arbetsformer, arbetsvillkor och arbetsmiljöer, och det verkar som att ingen kreativ insats är för stor när det gäller att finna nya variationer.

Precis som med ketchupen. Fast med sämre konsekvenser för den som till äventyrs vill ha en stabil och förutsägbar vardag.

Flattr this

No comments:

Post a Comment