Wednesday, September 5, 2012

Generell köttighet

"Det du säger är både felaktigt och dåligt underbyggt. Det är också så illa formulerat att det är svårt att riktigt ta det på allvar, ens om det gick att förstå vad du ville säga. Med tanke på din historia så är det dessutom högst prekärt att just du uttalar dig i den här frågan."

Det du just läst är den mest generella sågning som någonsin skådats. Det fina med den är att den är helt fri från kontext - du kan slänga in den ganska precis var som helst utan att den slutar fungera. Det enda en behöver göra är att uttrycka den med tillräckligt stort självförtroende.

Generell kritik är en underskattad sak. Den fungerar i alla lägen, utan undantag. Även om det är en Universell Sanning given av Gud själv, levererat av självlysande apostlar nedstigna från himmelen ackompanjerade av tusen änglakörer, direktsänt över samtliga massmedier som någonsin funnits - så går det att applicera generell kritik på det.

Och om den kombinerade effekten av Guds uppenbarelse och det förenade massmediekomplexet inte går fritt från detta, så finns det en viss risk att du inte gör det heller.

Vilket är något av en befrielse. Pressen släpper - om alla kan drabbas, så är det inte lika brutalt när en själv drabbas. Om någon verkligen vill, så kommer de att finna någonting att säga vad en än har skrivit. Och därmed så finns det ingen egentlig anledning att oroa sig för att någon skulle kunna - de skulle trots allt alltid kunna.

Det är en smula som våra somriga myggbett. De händer, men är inte tillräckligt allvarliga för att låta bli att gå ut för. Och när en väl vant sig, så slutar en tänka på dem.

Jag, för egen del, har en både hög och låg tolerans för det hela. Hög, i och med att det är fenomenalt lätt att känna igen och avfärda generell kritik när den väl förekommer. (Det främsta kännetecknet är bristen på specifika påståenden.) Låg, i och med att jag är direkt brutal mot den när den förekommer i mina kommentarsfält. Den som till äventyrs vågar sig på att skriva en vag kritik får en inte helt vänlig känga om att vara specifikare och utförligare.

Inte för att jag vill vara brutal, utan för att det är det lättaste i världen för vem som helst att slänga in ett generellt och sammanhangslöst "men du har fel", helt okynnes. Vilket inte direkt är den mest konstruktiva av uppmaningar till vidare dialog.

Eller, för att sammanfatta det i ett generellt ord: kötta.

(~~~~~~~~

Flattr this

No comments:

Post a Comment