Saturday, March 17, 2012

Vänta inte på Piratpartiet

Idag kommer det att demonstreras mot datalagringsdirektivet runt om i landet. Vilket är kanon, på alla sätt och vis - heja, heja!

Något som är mindre kanon, däremot, är att det under förberedelsearbetet till dessa och liknande manifestationer allt oftare börjar ploppa upp frågor av samma tema. Eller, rättare, en fråga:

"Blir det någon demonstration i [stad]?"

Om det finns dåliga frågor, så är den en sådan.

Anledningen till att den ställs är inte dålig - en vilja att delta i någonting, en vilja att påverka. Men den är ett uttryck för en inställning som inte kan ha annat än dåliga effekter, nämligen en väntan på att Piratpartiet ska göra det första draget.

Folks, korvkiosken på torget sätter fler människor i lönearbete än Piratpartiet. Allting som sker, sker på grund av att engagerade medborgare tar frustrationen i egna händer och skridet till verket. Det spelar ingen roll med vad de skrider till verket - det är själva det där skridandet som utgör alpha och omega i Piratpartiets verksamhet. Vare sig det handlar om att skriva saker, anordna manifestationer eller vad som helst, så är det bokstavligen mannen på gatan som får det att hända. Det vill säga du och dom du känner.

På eget initiativ. Eftersom det är det om behövs för att stoppa den rådande politiska utvecklingen. Eftersom bokstavligen ingen annan kommer att göra det annars.

Om det inte är en demonstration i din stad idag, så beror det inte på att Piratpartiet inte dragit igång en. Det beror på att du, du, du, du, du och ni andra femtio pirater som bor i staden alla gått omkring och väntat på att någon annan ska göra det bara ni kan göra.

Gå inte omkring och vänta på startskottet. Det avfyrades redan för sex år sedan, och har inte oavfyrats sedan dess.

Så till er som ska demonstrera idag säger jag - heja, heja! Och till er som inte ska det, eftersom det inte är en demonstration i er stad, säger jag - heja, heja!

Vi ses där nästa gång.

Flattr this

3 comments:

 1. Tror dock en sak kan vara att ifall det redan finns en så hade ett till event skapat förvirring och kanske uppdelning när folk inte är säkra på vilken de ska gå på, eller ifall de ska gå på båda. Det hade kanske varit bättre att ha en större, mer välorganiserad demonstration än två mindre som skapats utav förvirring om vilken det är som gäller.

  Sen är det ju även så att det kostar att ansöka demonstrationstillstånd, vilket inte alla är beredda att ta tag i, och skulle säkert kunna vara så att vissa är rädda för att ta ansvar (ifall något dåligt händer eller "Socially awkward").

  Men visst, det är fortfarande viktigt att folk engagerar sig och tar saker i egna händer.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Demokrati är kaos, förvirring och motstridig information. Det är bara i toppstyrda institutioner som order/ordning kommer uppifrån.

   Och dessutom - två är bättre än ingen. ;)

   Delete
 2. Jag tror att väldigt många är sådana som inte vågar bära fanan själva men så fort någon tar initiativet till något dom brinner för så är dom där och ger 110%.

  ReplyDelete