Wednesday, March 14, 2012

Men killarna då?

Under de senaste dagarna har debatten om armhårsincidenten rasat. Eller, rättare, många har rasat och andra har försökt debattera. Många har dessutom rasat offentligt, med både högljudda och välgillade utrop om hur äckligt det är med obehörig men ack så naturlig kroppsbehåring.

I försöket till debatt, å andra sidan, återkommer en ständig fråga, och det är vad killar kan göra för att hjälpa till i sammanhanget. Det är trots allt väldigt lätt att tala om girl power och tjejers rätt att vara sig själva, men det händer oftare än inte att välmenande killar känner sig aningen malplacerade i sammanhanget. De vill göra någonting, men vet inte riktigt hur.

Än mer, så kan det vara svårt att riktigt förstå de referensramar som gäller.  Även om killar må ha drabbats av ökade krav på sitt utseende på senare år, så går det inte riktigt att översätta från vardag till vardag.

Så tillåt mig att komma med ett lika konkret som anspråkslöst förslag.

Det hela är väldigt enkelt, och kan göras på en eftermiddag. Gå till Myrorna och leta upp en kjol. Den behöver inte vara dyr, den behöver inte matcha och den behöver på det stora hela inte göra mer än att vara en del av nästa dags utstyrsel.

Nu kanske någon undrar - vad tjänar detta till? Kommer det inte att leda till att alla skrattar, pekar och börjar ropa inte helt smickrande saker? Är det inte väldigt mycket jobbighet för väldigt lite effekt?

Svaret är - jo. Och det är precis så det känns att avvika från den etablerade könsnormen. Vare sig det handlar om att inte raka sig under armarna eller någonting annat. Och de skratt, utpekningar och rop som hörs är precis desamma som när en tjej gör någonting så onaturligt som att vara sig själv, helt oförhappandes.

Now, att göra det en dag är ett experiment. Att göra det två dagar börjar göra folk oroliga, och en hel vecka är tillräckligt för att diverse sociala och institutionella maskinerier ska börja kallas in. Föräldrar, kuratorer, upprörda samtal - resurser börjar sättas in för att se till så att det inte är något fel på dig. Ett kort socialt experiment förvandlas inom kort till en maktkamp.

Det är nästan som att det finns någon slags struktur på plats, inte sant? En slags social beredskap för att bemöta den som råkar avvika från normen.

Så som, säg, någon som råkar bli fångad på bild med orakade armhålor.

Å ena sidan krävs det inte mycket för att aktivera reaktionerna. Å andra sidan ligger det mycket vikt i orden att revolutionen börjar med någonting litet. Som en kjol -

Flattr this

6 comments:

 1. Underbart exempel! Hoppas du fortsätter ta striden för folks rätt att se ut och vara som dom vill. Dags att inse att det är 2012. Folk trodde att vi skulle ha flygande bilar, men en man i kjol eller en kvinna med orakade armhålor kan man tydligen inte föreställa sig.

  /En håret trogen kvinna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det brukar oftast vara så att de mest komplicerade problem kan lösas med lätthet av teknologi, men en aldrig så liten förbättring av sociala villkor blir väldigt fort omöjligt på grund av komplexiteten i det hela.

   Mysko, det där. ;)

   Delete
 2. Är det någon principiell skillnad på en kvinna med orakade armhålor i publika miljöer och en överviktig man med bar överkropp i publika miljöer?

  Eftersom bägge får en massa skit kastat på sig av folk som tycker det ser vidrigt ut, men bara den ena av dem får en massiv defense force på internet. Eller finns det någon officiell lista på saker det är okej att tycka de är ofräscha som man kan ta del av?

  Inse att påhopp av hatisk karaktär drabbar alla som sticker ut, ditt exempel med att bära kjol är helt överflödigt - för det här är i grunden ingen kvinnofråga.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rent principiellt så borde det inte vara den mest komplicerade av slutsatser att komma fram till att det är lika dumt att kasta oprovocerad skit vem det än handlar om. Det följer liksom ur premisserna - oprovocerad skit.

   Sedan är begreppet "kvinnofråga" problematiskt. I ett samhälle som delar upp människor i två kategorier (man/kvinna) så är det 50/50 vilken av kategorierna en råkar tillhöra, och när dessa två kategorier sedan definieras av att inte vara varandra så innebär det att den ena måste vara oerhört medvetet om den andra för att inte råka kliva över gränsen. Ergo, även män är intresserade av att vara insatta i "kvinnofrågor" - annars vet de ju inte om de fortfarande är män eller inte.

   Hursom. Om du vill ha det mer könsneutralt så kan du läsa om hur (köns)normer drabbar alla ungefär lika mycket här.

   Delete
 3. Som svar på kommentaren ovan...så är det klart att det även finns en norm för vad/vem det är okej att starta en defence force över nätet för. Dock har jag en stark känsla av att man här faktiskt vill belysa att "vi vill" ha och borde sträva efter ett samhälle där alla faktiskt få gå runt och se ut precis som man vill utan att få skit för det. Oavsett om det handlar om en överviktig man med bar överkropp eller en kvinna med utväxt i armhålan. Personliga åsikter i all ära, men respekt gentemot sina medmänniskor borde alltid finnas med.

  Tycker kjolen var ett kul exempel.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det här med respekt borde inte vara ett radikalt krav. Det är märkligt hur provocerande det är, egentligen. Och blir, när det passerar visklekens olika kanaler.

   Delete