Monday, March 19, 2012

Tystnad, tunnel, avfart

Det goda folket på the Pirate Bay skrev nyss en kortare notis om deras senaste nertid. Tydligen var det bekymmer med elektroniken - sådär som det blir lite då och då.

Som ett resultat av detta bekymmer så reflekterade de en smula över andra bekymmer med elektroniken, nämligen de centraliserade informationsmotorvägar som vår elektroniska kommunikation färdas igenom. Det må vara aldrig så svårt att stänga ner internet helt, men det är inte omöjligt - och det är desto möjligare att störa anslutningen om en verkligen, verkligen vill.

Vilket då får en att ställa sig frågan - varför är det så här?

Now, en behöver inte riktigt skriva under på deras tanke om ett system av strategiskt utplacerade flygande nodpunkter för att tänka tanken att det kanske finns bättre sätt att få kommunikation att hända. Det är världens enklaste att koppla ihop saker med internet, men det är fortfarande något av en ansträngning att koppla ihop saker med varandra.

Eller, som med mobiler - det är i praktiken möjligt för dem att tala direkt till varandra, om de befinner sig inom en viss radie (eller ett visst antal hopp) från varandra, men standarden är ändå att signalen går från mobil till mast till mobil. Det är tekniskt möjligt att bygga ett distribuerat nätverk av lokal detektion och kommunikation, men det görs inte.

Ett resultat av att göra kommunikation till en lokal angelägenhet - om ni ursäkter ordvitseriet - är att alla former av försök att övervaka och kontrollera den faller ännu mer i sank. FRA spanar ju trots allt i kabeltrafik, och ett distribuerat system av lokala vidarebefordrare är per definition utanför kabelsystemet; datalagringsdirektivet baserar sig på tanken om att det någonstans finns centrala noder där någonting kan lagras. Ta bort dessa centrala punkter, och alla illusioner om överblick och kontroll flyger ut genom fönstret.

Det skulle ha oerhört intressanta effekter - särskilt med tanke på den allt tilltagande militariseringen av det sociala.

Vi står inför spännande tider. Onekligen.

Flattr this

2 comments:

  1. Om folk börjar prata med varandra istället för via någon annan, så kan ju inte den där herr "Annan" få betalt längre. Något sådant kan inte gå för sig ju ;)

    ReplyDelete
  2. Kom just att tänka på en webbsida jag såg för ett tag sen. En instruktion för hur man kan göra en egen parabolantenn för datatrafik. Med bredbandskapacitet.

    Det vore fullt möjligt för folk att bygga sådana och placera dem på sina tak, och parvis rikta dessa paraboler mot varandra. Och se! En helt decentraliserad infrastruktur, som har kapacitet att nå ganska långt ut på landsbygden. Det enda som fattas är att någon hittar på en helt decentraliserad motsvarighet till IP-adresser och DNS, och sen kan det bli åka av.

    Jag letade förgäves efter den där sidan några veckor senare. Men det kan ju löna sig att försöka igen. :3

    ReplyDelete