Sunday, August 28, 2011

Näthets

En aspekt av näthatsdebatten som tenderar att glömmas bort är att saker eskalerar väldigt fort i nätdiskussioner. Det tar inte överdrivet lång stund för saker att övergå från att handla om specifika fall till att handla om generella principer, och när det handlar om generella principer är det väldigt lätt att bli emotionellt investerad i det hela.

Det här missbrukas förstås något oerhört. Ett av de klassiska trick troll använder är att posta någonting så obscent att det är närmast garanterat att tas bort - och sedan börja gasta om censur när den ansvarsfulle moderatorn gjort sitt jobb.

Det spelar ingen roll vad det stod i meddelandet. Så fort du kan peka på att någonting tagits bort, så kan du invokera stora ord som censur, yttrandefrihet och deras likar. Och som ni vet så är alla på internet och deras hund (och katt) engagerade i sådana frågor, vilket innebär att du omedelbart har med dig folk i din nyfunna kamp mot förtrycket.

Ni anar att mången episk diskussion om demokrati inletts på detta sätt. Och att desto färre avslutats.

Det är så gruppdynamiken fungerar, och det är så ett stort antal av de internetgräl som uppstår, uppstår. Någon säger något, någon annan svarar, någon tredje drar in ett stort ord och vips så har stunden hettats upp. Och innan någon vet ordet av så är alla arga på minst någon.

Ibland sker det trollmedvetet. Men för det mesta så sker det av sig självt, som ett oavsiktligt resultat av att någon i all välmening tror på sina principer. Och inte riktigt kan tro eller gå med på att deras medmänniskor inte gör det.

Så nästa gång du hamnar i någonting som skulle kunna bli ett nätgräl - ta ett djupt andetag, analysera situationen och ställ dig frågan om det verkligen behövs mer drama. Om ja, bring in the cavalry! Om nej, så lämna de där stora orden på hyllan och håll dig på en ytterst lokal och specifik nivå, och utgå från att dina medmänniskor också tror på demokratins grundprinciper även när de inte bankar dig i huvudet med dem.

Det borde gå.

Flattr this

2 comments:

  1. Med risk för att gå i din fälla...

    Den enes demokratiska principer den andras terrorism/.

    Jag tror du har rätt på det personliga planet; jag bör inte ta till värre ord än nödvändigt (vilket jag altså kanske gör just nu, men det är lite svårt att diskutera elefanten i rummet utan att ens nämna färgen grå).

    Men på det mer generella planet, så tror jag du har fel. Folk tar för sällan, inte för ofta, debatten på det generella planet, om principer. Och det är där den behövs. Utan att vara överens om varför det är viktigt med t.ex. jämställdhet är en debatt om löneskillnader på Microsoft AB ganska meningslös.

    Den svåra balansgången är att diskutera generellt och principiellt utan att trolla.

    ReplyDelete
  2. Det stora problemet är att folk inte diskuterar när de stora orden kommer på tal; de mobiliserar. Och innan någon vet ordet av så har det gått prestige i det hela.

    Det luriga är att folk också tenderar att bli uttråkade, och låta bli att läsa försiktiga texter som angriper fenomenet med lite fler prestigeundvikande disclaimers. De är både konfliktbenägna OCH kräsna, med andra ord.

    Onekligen en balansgång. En vill engagera, men inte för mycket. ^^

    ReplyDelete