Monday, August 15, 2011

Historien om #svpol

Twitter är en märklig sak. En kan bara skriva 140 tecken, och inte ens det om en vill få med alla @, # och smajlies som hör till ett civiliserat samtal. Ändå lyckas det samla, mobilisera och entusiasmera miljontals människor till att tänka, känna och göra saker tillsammans - kanske just för att det är så kort.

Det är dessutom kort i rent tidslig bemärkelse - förutom vissa kändistweets som lyckas få uppmärksamhet i långsammare medier, så är ett enskilt tweets livslängd relativt kort. Där blogginlägg kan locka läsare i flera månader, räknas ett tweets livslängd i minuter. Det krävs en medveten ansträngning för att backa twittertiden mer än några timmar, och ett fenomenalt grävande för att backa längre än så.

Som extra bonus så tenderar twitters inbyggda sökfunktion att glömma allt som är äldre än x tidsenheter, vilket innebär att det hela har karaktären av ett evigt, historielöst nu-nu-nu-nu-nu.

Så för den historiska glädjen i att finna samtida dokumentation om saker och ting, kommer här en kort sammanfattning av historien om #svpol.

Inför valet år 2010 var alla politiska junkies överentusiastiska att berätta för världen om deras idéer och partiet, och givetvis var twitter en omedelbar arena för detta berättande. Till en början gjorde alla sin grej på var sitt håll, men efter ett tag började ett mönster urskilja sig. Vissa använde taggen #val2010 för att skriva om, well, valet 2010, och med tiden flockades fler och fler dit. Ju närmare valdagen vi kom, desto intensivare blev det, och människor från partipolitikens - och den utomparlamentariska politikens - alla hörn fanns samlade under en och samma tagg.

Och de bråkade så in i norden om precis allt som fanns att bråka om. Moderater och socialdemokrater och folkpartister och piratpartister - om två partiers medlemmar någonsin bråkat om någonting så hände det där och då. Men det fanns ändå någon slags gemenskap - alla fortsatte ju trots allt komma tillbaka.

Sedan hände valet, och taggen började mer anta en eftervalanalyserande ton. Efter hand började det stå klart att, hey, vi har nog sagt det som sägas kan om det där valet nu.

Men att bara låta #val2010 dö och återgå till hur saker var före denna var inte helt önskvärt. Det var ju ändå rätt trevligt att ha någonstans att gå för att få sin politiska fix, även om det politiska kom från andra partier. Och att prata med de egna vännerna hela dagen går ju inte an - twitter är större än ens vänkrets, och det är trots allt därför en använder det hela dagen. Och det krävs ju ändå två för att komma oöverens.

Så sakta men långsamt började #svpol växa fram. Inte utan konkurrenter, förstås - #swpol, #svepol och andra varianter användes i varierande grad. Till och med #val2011 användes om omvalen. Men efter hand blev #svpol informellt korad till vinnare, och innan någon visste ordet av var det den där självklara samlingsplatsen - och åter en del av människors vardag - igen. Om än med ett nytt namn.

Som ni ser så fanns det ingen plan, ingen officiell ledning, ingen beslutande entitet eller ens någonting annat än en informell överenskommelse om att, okay, #svpol är det som gäller för oss politiska junkies. Vi må bråka om precis allt annat, men this one thing kan vi i alla fall komma överens om.

Det är egentligen något av ett politiskt framsteg. Att alla bråkar kommer vi inte ifrån, men att de gör det på en och samma plats, så att vem som helst kan gå in och se vilka diskussioner som är på gång just här och nu - det är en insyn i det samtida politiska livet som det tar absurt lång tid att få annars.

Var det perfekt? Nej. Men det var, och det var vardag, vilket är tillräckligt nära perfekt för att räknas.

Ni som undrar varför jag tycks fixerad över just den här taggen vet nu varför. Förutom då det uppenbara tillägget i att jag är redaktör på Svpol.se, som tog sitt namn just på grund av de många oväntade mötena mellan människor.

Sedan hände Politiskt Inkorrekts berömda uppmaning att varje person med förmågan att läsa instruktioner skulle skriva många och sedan ännu fler tweets, taggade #svpol. Bokstavligen över en natt förändrades det där vardagsrummet från att vara en stökig men ändå organiserad samlingsplats för de mest oväntade av politiskt intresserade, till att bli ett torg i en mindre svensk stad strax efter att barerna stänger och just sålt mer alkohol än någonsin.

Det går förvisso att föra samtal där också, men det eviga indroppandet av människor som upprepar samma osammanhängande tanke gång på gång gör inte det ömsesidiga utbytet av tankar lättare.

Det värsta är nog att de kallar det att "nyansera" debatten. Av alla nyspråkliga absurditeter de har för sig är just den delen den mest anstötliga.

Nu har saker sakta men långsamt börjat återgå till tiden Före igen - de mest hardcore superideologiska personerna tröttnade, och de mindre stenhårt superideologiska börjar mjukna in i den mer vardagliga samtalsstilen. Förhoppningsvis kommer de framöver att se att det tenderar att vara samma politiska junkies på plats mest hela tiden, med tillfälliga inhopp lite då och då, och att det är lika bra att försöka nicka igenkännande åt varandra innan bråkandet sätter igång.

Det var ändå det som var den där informella överenskommelsen. Du gör din grej, jag gör min, hen gör sin - och även om vi inte håller med varandra så är det ändå rätt praktiskt att vi kan göra dem parallellt med varandra. Jag vet vad som är på gång just nu, du vet också, hen med, och vi alla vet att de andra vet, och därför kan vi prata om det.

Det är en värdefull sak. Och det vore synd om vi skulle förlora det bara för att ett par människor inte vet vad de gör men gör det ändå.

Nåväl. Det sista som överger en är hoppet.

När du om trettio år läser detta hoppas jag att du, som nästa tillbakablick, läser om hur saker ordnade sig efter ett tag, så som de alltid gör. Och att vi fortsatte att bråka, sådär som vi alltid gör. -

Flattr this

30 comments:

 1. Tänk, jag trodde svpol fanns före val2010 - där ser man! :) Jättebra initiativ med historik över taggar på det här viset! ;)

  ReplyDelete
 2. Om inte jag skriver ner den gör ingen det. Eller, tja, någon gör nog det, men det är inte en lika motiverande tanke då. ;)

  ReplyDelete
 3. Några mottankar till det du skriver efter dagens intervju i SR P1 Medierna: http://demofon.se/?p=3433

  ReplyDelete
 4. Ja, dagens inslag i Medierna fyllde tyvärr funktionen att predika för kören och bevisa för motståndarlägret hur rätt de haft hela tiden.

  Det som stör mig är att debattklimatet är så polariserat att radioprogrammet måste ta entydig ställning, och att det ställningstagandet inte förmår ens att dra de klassanalytiska slutsatser som borde kunna förväntas från vänsterhåll.

  Ja, fast å andra sidan är ju frågan om det verkligen är en vänsterståndpunkt som Medierna företräder. Kanske det är ett överklassperspektiv på pöbeln istället?

  Och Mats, att rätt lite av det du sa kom med i programmet, det är nog varje intervjuad persons erfarenhet. Enda gången den stackars intervjuade tycker annorlunda är väl efter att ha upprepat samma en mening långa budskap 20 gånger.
  ;-(

  ReplyDelete
 5. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 6. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 7. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 8. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 9. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 10. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 11. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 12. Thanks for a very interesting blog. What else may I get that kind of info written in such a perfect approach? I’ve a undertaking that I am simply now operating on, and I have been at the look out for such info. voyance par telephone

  ReplyDelete
 13. I would like to say that this blog really convinced me to do it! Thanks, very good post. voyance

  ReplyDelete
 14. Thanks for a wonderful share. Your article has proved your hard work and experience you have got in this field. Brilliant .i love it reading. how can i find best lead generation company

  ReplyDelete
 15. This is a great inspiring article.I am pretty much pleased with your good work.You put really very helpful information. Keep it up. Keep blogging. Looking to reading your next post. best explainer animation video services near me

  ReplyDelete
 16. Area on with this article, I truly think this web site requires much more consideration. I?ll probably be again to check out much more, many thanks for that info. 안전놀이터추천

  ReplyDelete
 17. Thank you for your blog. It's awesome! 바카라사이트

  ReplyDelete
 18. I definitely enjoying every little bit of it. It is a great website and nice share. I want to thank you. Good job! You guys do a great blog, and have some great contents. Keep up the good work. 토토사이트

  ReplyDelete
 19. This Post is providing valuable and unique information; I know that you take a time and effort to make a awesome article 안전놀이터검증

  ReplyDelete
 20. Great initiative to keep kids engaged into activities. 토토사이트추천

  ReplyDelete
 21. Thanks for this post.It was really interesting to read. 먹튀검증

  ReplyDelete
 22. Your post is very helpful to get some effective tips to reduce weight properly. You have shared various nice photos of the same. I would like to thank you for sharing these tips. Surely I will try this at home. Keep updating more simple tips like this.해외선물사이트

  ReplyDelete
 23. Thanks to my father who shared with me regarding this web site, this weblog
  is actually amazing.대구오피

  ReplyDelete
 24. i simply desired to compose a short commentary to express gratitude to you for all of the wonderful recommendations you're placing on this web site. My alternatively lengthy net research has now been paid with distinctly accurate perception to put in writing approximately with my buddies. I ‘d admit that maximum of us site visitors simply are unequivocally blessed to exist in a useful website with so many wonderful people with very helpful ideas. I experience very satisfied to have come across your blog and sit up for such a lot of extra cool times studying here. Thanks once more for plenty of factors. I must voice my passion in your type-heartedness for traffic who clearly want help on your question. Your special commitment to passing the message up and down appears to be extremely insightful and feature in each case allowed buddies similar to me to recognise their interests. This useful pointers signifies a whole lot someone like me and in particular to my mates. With thanks; from all of us. 토토안전센터

  ReplyDelete
 25. super information in your weblog, thanks for taking the time to percentage with us. Tremendous insight you have on this, it’s best to find a internet site that details so much facts approximately extraordinary artists. Very useful facts shared in this article, properly written! I could be reading your articles and the usage of the informative pointers. Looking forward to examine such knowledgeable articles. I’ve been searching for hours in this subject matter and sooner or later located your put up. , i have read your post and i am very impressed. 먹튀사이다

  ReplyDelete
 26. i simply determined this blog and feature high hopes for it to preserve. Keep up the fantastic work, its hard to find correct ones. I have delivered to my favorites. Thanks. I sincerely loved reading your blog. It turned into thoroughly authored and easy to apprehend. Unlike different blogs i have study which can be absolutely no longer that properly. Thanks alot! I am sincerely taking part in studying your properly written articles. It looks like you spend a number of effort and time to your blog. I've bookmarked it and i am looking ahead to reading new articles. Hold up the best work. 먹튀지구대

  ReplyDelete
 27. very exciting blog. Alot of blogs i see in recent times don't simply offer some thing that i'm interested in, but i am most definately interested in this one. Just idea that i would 헤이먹튀

  ReplyDelete
 28. this turned into surely an thrilling topic and i kinda consider what you have got referred to right here! Hi there, i have browsed most of your posts. This post might be wherein i were given the most beneficial statistics for my studies. Thanks for posting, perhaps we will see more in this. Are you privy to some other web sites in this issue . Thanks for your posting. Another point is that just being a photographer will involve not only issues in catching award-winning photographs but additionally hardships in acquiring the best digital camera suited to your needs and most especially struggles in maintaining the standard of your camera. This is very real and apparent for those professional photographers that are into capturing a nature's fascinating scenes : the mountains, the particular forests, the actual wild or seas. Going to these daring places absolutely requires a dslr camera that can surpass the wild's unpleasant area. 먹튀대피소

  ReplyDelete
 29. greetings, i do calculate your blog may additionally truly be having internet application likeness troubles. Whenever i research your weblog in safari, it looks nice besides whilst establishing in internet explorer, it makes them cover troubles. I basically anticipated to provide you a quick be careful! Aside from that, exquisite blog! This became simply an entrancing factor and i fairly believe what you have got mentioned right here! Hi there, i've tested with the aid of a long way maximum of your posts. This submit is outwardly in which i got the most supportive records for my investigation. An duty of appreciation is all collectively for posting, perhaps we are able to see more in this. Are you privy to a few extraordinary locations with admire to this rely . Superb weblog here! Also yourr web website masses up rapid! What web host are youu using? I used to be advocated this internet website online by way of my cousin. I'm no longer positive whether or not this publish is written via him as no one else know such distinctive approximately my problem. You are wonderful! Thanks! Hiya very excellent internet site!! Guy .. Stunning .. Splendid .. I’ll bookmark your internet website and take the feeds additionally? I'm satisfied to are looking for out so many helpful statistics right here inside the put up, we need expand more strategies in this regard, thanks for sharing. Terrific records on your weblog, thanks for taking the time to percentage with us. Awesome insight you've got in this, it’s first-rate to find a internet site that info a lot data about distinctive artists. 카디즈에이전시

  ReplyDelete
 30. Hello, I'm happy to see some great articles on your site. Would you like to come to my site later? My site also has posts, comments and communities similar to yours. Please visit and take a look keonhacai


  ReplyDelete