Monday, May 16, 2011

Diaspora

Jag har nyligen blivit övertygad om att hoppa in på Diaspora, och även lovat att skriva någonting om upplevelsen. Vilket är enklare gjort än sagt, eftersom upplevelsen är potentiell och buggig. (Dock inte potentiellt buggig, tyvärr.)

Den är potentiell, eftersom den utlovar ett enkelt sätt att utöva latent kommunikation med människor. Vilket är vad internet handlar om, trots allt, och om tillräckligt många hakar på så lär det bli en plats där diskussioner och kreativa impulser händer. Om.

Den är buggig, eftersom den är buggig. Vilket inte är den direkt användarvänligaste saken att vara, och det särskilt som vissa av buggarna kräver lite knowhow för att få bukt med. (Hur många kommer spontant på tanken att rensa sina kakor när saker går fel?)

Potentiell och buggig. Det är, med andra ord, en alpha. Och jag anar att det - om det överlever tillräckligt länge för att belöna de mer tålmodiga och/eller kunniga användarna med funktionalitet - kommer att bli någonting stort. Inte Facebookstort (ambitionerna till trots), men väl tillräckligt för att det ska bli ett defaultställe för den där dagliga dosen slumpmässig interaktion för ett stort antal personligheter.

Om det blir färdigt. Något år. Om.

Vilket då innebär att de av er som vill ha någonstans att hänga som inte är Facebook men som ändå bara fungerar utan större bekymmer - får vänta ett tag till, eller söka er någon annanstans. Men om ni gillar nybyggaranda, vill vara först med att ta ert favoritnamn eller bara gillar att vara en del av hypen rent generellt - by all means!

Men kom ihåg. Potentiell och buggig. Caveat emptor.

Eller, med andra ord: dra inte dina mindre nördiga vänner i armen riktigt, riktigt än.

Flattr this

6 comments:

 1. De gjorde ändå vad de kunde i cookiegrejen. De twittrade ut hur man skulle göra och skrev det säkert på sin facebooksida också.

  Och ja, det är fortfarande alfa. Men det gör det mer beroende av att många går med. Som generell och konstruerad regel: Ju fler som går med, desto snabbare kommer troligen utvecklingen att gå. The way it works with FLOSS.

  ReplyDelete
 2. Folk har potentialen att lära sig förbi buggar. De har också en tendens att stöta på dem en gång, tröttna och göra någonting annat.

  Det är ett sånt där första intryck en arbetar bort till betan. ;)

  ReplyDelete
 3. Jag provade en alpha, men gillade den inte.

  Den blev mig en riktig beta.

  Förlåt.

  ReplyDelete
 4. Finns du kvar? Saknar (svensk) piratpartiskisk representation på D*. Moderpartiet ligger efter. Tyskland har sex lokala sektioner representerade. På Diaspora.

  ReplyDelete
  Replies
  1. För att sammanfatta: nä.

   Månne är mitt konto kvar i någon form av bortglömd statis, men jag är inte där längre.

   Delete