Saturday, May 28, 2011

Krångelsamhällets envishet

Jag ser att Bitcoin hamnat i rampljuset för några ögonblick. Givetvis med en brasklapp om att det kan hota den etablerade ordningen och vara allmänt samhällsomstörtande rent generellt - det hör liksom till när gamla saker återupplivas i nya former. När kassettkopieringen återuppstod i form av mp3-kopiering skapades ett liknande ramaskri; det är bara naturligt att det sker även när det handlar om pengar.

Now, pengar är allt annat än en ny uppfinning. Pengar är, för att citera Svpol, en urgammal sanning.

Pengar är också, kontraintuitivt nog, mindre avancerat än en tror det vara. När allting kommer till kritan är det, i all enkelhet, bara ett sätt att umgås. Och som sådant så passar det sig ytterst väl till internet som fenomen, i och med att det är en av de största sociala smörjmedel som någonsin uppfunnits. Det var i princip bara en tidsfråga innan internets lägre sociala friktion skulle spontangenerera ett lite smidigare sätt att umgås även ekonomiskt; i ett samhälle som är online dygnet runt är bankdagar ett okynnesgissel som enbart lever kvar av ren social tröghet.

Att försöka stoppa Bitcoin - eller något av dess alternativ/konkurrenter - är lite som att försöka få folk att återvända till att använda sladdförsedda väggtelefoner igen så här i den smarta mobiltelefonens tidevarv. Det går att försöka, men människor är oroväckande bekväma varelser - när någonting väl blivit enklare än det en gång varit, så är det oerhört svårt att övertyga dem om att ta den svårare och jobbigare vägen igen.

Ni som är gamla nog kan tänka tillbaka tio eller tjugo år och fundera på hur mycket av det ni gjorde då som fortfarande händer. Betala räkningar kontant på bankkontoret, någon?

Den stora utmaningen med Bitcoin kommer inte att bli att systemet är helanonymiserat och i princip omöjligt att beskatta. Det är vanliga pengar av papper och metall också, så just det lär inte vara nytt för berörda aktörer så som Skatteverket. Nej, den stora utmaningen kommer snarare ligga i att folk jämför det här med att kunna göra saker smidigare med att inte kunna göra det, och sedan ställa sig frågan - varför i hela friden kan jag inte bara få saker och ting gjorda utan krångel?

Folk gör det som fungerar. Och om det inte fungerar så blir de arga på det, om de bevisligen både kan och borde göra det.

Den stora utmaningen ligger i att inse att världen inte bara blir mindre, utan även enklare och smidigare. Och att det då inte duger med att insistera på att någonting som egentligen bara tar tio minuter ska ta en halv dag bara för att det var så förr i tiden.

Bitcoin är bara ett av många symptom på detta.

[Edit: några läsarförslag senare lade jag i all hast till en doneraknapp här till höger. Den ger världen en möjlighet att donera ett (1) bitcoin mot mig närhelst den känner för det. Koden är hämtad från mybitcoin.com.]

Flattr this

No comments:

Post a Comment