Sunday, May 29, 2011

Att gilla sina läsare

Jag ser att den gode Laakso nu (med viss motvilja) skapat sig en fan page (som inte är en fan page) på ansiktsboken. Den stora motvilligheten ligger i att folk måste "gilla" sidan för att få ta del av det som pågår där, och att det hade varit mer passande med ett neutralare ord av typen "prenumerera".

Vilket kan tjäna som ett exempel på hur till synes innehållslösa ord ändå envisas med att ha betydelse.

En fråga som många ställer sig om bloggare som  skaffar sig såna däringa sidor är - varför? What gives? Är det inte bara en onödig egoboost för att stilla författarens eviga bekräftelsebehov?

Varpå jag vill svara: inte nödvändigtvis.

Som ni kanske vet så har även jag en sådan, med ett inte helt blygsamt tresiffrigt antal gillare/prenumeranter. Vilket i och för sig är trevligt att kunna påpeka, men huvudpoängen är inte att skaffa många gillare. Om jag ville det skulle jag skapa en grupp om chips eller sovmornar, vilket är lite lättare att få folk att klicka medgivande åt.

Nej, huvudpoängen är att det pågår en hel del mellansnack där, och att det är väldigt mycket lättare att upprätthålla en latent kommunikation med sina läsare med hjälp av en sådan.

Nu senast började vi prata om det här med Bitcoin, vilket fick mig att komma igång med att skaffa mig den där donera-knappen du ser till höger. Strax efteråt hakade Christer på och skaffade sig en liknande, och hjälpte mig med en teknisk detalj rörande densamma när samtalet väl var igång.

Det är liksom det det hela handlar om. Det där samtalet. Det där "hey, hörrni, vad tänker ni om x?" som sedan börjar handla om någonting helt annat och vips så är nästa inlägg skrivet.

Den där tröskeln mellan tanke, feedback och respons blir så väldigt mycket kortare än när jag måste skriva ett helt inlägg (eller du en hel kommentar) för att det ska hända, trots allt. Plus att det blir lättare för mina läsare att såga mig när jag väl trampar i klaveret, i och med att de kan samarbeta med varandra mellan raderna.

Fun all around, med andra ord.

Nu skulle jag kunna vara så där försäljarsneaky och föreslå att du blir en del av samtalet du också. Skulle kunna. Men i stället tänker jag tipsa om andra bloggar (som inte är Nyoptimism) som också har liknande sidor, och be er fylla på listan i kommentarerna nedan.

Svpol har en. Johan Mitt-i-steget har en. Jardenberg har en. Svensson har en. Anna har en. Kulturbloggen har en. Rick har en. Informationsbyrån har en. 2022 har en. Alliansfritt har en. Vidde har en. - Vem mer har en?

(:~~~~

Flattr this

2 comments:

  1. Nä jag är en fegis jag vågar inte prata med folk det är läskigt.

    ReplyDelete
  2. Tss. Du är världens mesta mellansnackare, ju. ^^

    ReplyDelete