Sunday, May 22, 2011

Årsmötet i efterhand: talarlistor

Nu när årsmötet är över så skulle en kunna tro att folk slutar skriva om årsmötet, men att det är över innebär att det går att diskutera det utan att folk är överdrivet upptagna med det. Så fort en diskuterar en pågående diskussion så drabbas en av att folk går direkt från denna in i ens egen utläggning, och inte riktigt hinner ställa om mentalt.

Perspektiv kräver avstånd, trots allt.

Det jag vill ta upp är det första förslaget i önskelistetråden, nämligen det om talarlistor i motionstrådar. Och det av de anledningar som många anförde kring diskussionen om (bland annat) B12 - att medlemsdiskussionen kring den var förvirrande, svår att överblicka och, till på köpet, bloody lång.

Att den var lång beror dock inte på att stora sinnen lade ut texten om fördelar och nackdelar utifrån det ena, det andra och det tredje perspektivet i sökande efter en slutlig konsensus. Det beror snarare på att stora sinnen fastnade på detaljer, formuleringar och nyanser, och hamnade i en diskussion som såg ut ungefär så här:

1; x!
2: menade du x1?
1: nej, jag menade x.
2: men jag läste x1, och....
3: fast x är egentligen x2...
1: nej.
2: jo!
1: nej.
2: jo!
4: nej.
5: jo!
1: nej.
2: jo!
6: nej.
7: jo!
2: nej.
1: jo!
8: x3!
2: nej.
1: jo!

Hängde ni med?

Problemet här är inte att det var livlig diskussion. Problematiken ligger snarare i att 1 och 2 föll in i ett nej/jo-ande som, genom sin blotta utbredning, upptog massor av både mentalt och fysiskt utrymme. Själva huvudfrågan glömdes bort i samspelet, och skogen höggs ner trots alla träd. De som droppade in vid senare tillfälle, och därmed inte såg hur samspelet 1/2 utspelade sig, möts av en oöverskådlig och ogenomtränglig textvägg som får även oss akademiker att känna orkafaktor.

För att slippa se sånt här - och, än mer, slippa risken att någon kidnappar diskussionen genom att helt sonika posta nej/jo med någon - så vore ett system med talarlistor fenomenalt. Det garanterar dels att folk får komma till tals utan att behöva oroa sig för att fem sidors backlogg ska ha utspelat sig när pricken är lagd över i:et, men det får också folk att ta sina ord på lite större allvar. En får bara ordet lite då och då, och då gäller det att säga det som behöver sägas. Och inte slösa bort det på ett simpelt "vad menar du med det?".

Det blir lite mindre twitter och lite mer substans över diskussionen, med andra ord. Och väldigt mycket mindre orkafaktor för de som till äventyrs inte bor online, och alla andra som till äventyrs vill ha överskådlighet efteråt.

Flattr this

1 comment:

  1. Ett utmärkt förslag, hoppas verkligen att detta kan bli verklighet!
    /J

    ReplyDelete