Monday, May 9, 2011

Den verkliga världen

Det finns ingenting som testas mer av hela spektaklet efter Usamas död som våra toleransnivåer. Inte främst den abstrakta toleransen för andra religioner, utan en väldigt mycket konkretare tolerans för radikalt annorlunda världsbilder jämfört med våra egna. Det är inte helt uppenbart, men den gemenskap som finns mellan människor i vårt samhälle är svagare än vi tror,

Detta illustreras enklast genom att påpeka att det finns de som tror att hen lever, och de som tror att hen inte gör det.

Skillnaden mellan dessa två ståndpunkter kan tyckas liten, men den illustrerar någonting som borde vara oroande för många. Det spelar nämligen ingen roll ifall hen är död eller inte - de tu kommer aldrig att komma överens. Ever.

Att det finns personer som går omkring och tror på konspirationsteorier är förstås inget nytt. Att de är så många, så resoluta och så epistemologiskt självsegregerade att de närmast utgör en egen subkultur, däremot, är det. Och som de av er som försökt övertyga en Usama-skeptiker om att det förmodligen inte finns en världsomspännande PR-komplott mellan USA och släkten bin Ladin redan vet, så kommer ingenting du säger att övertyga dem om detta. Du har gått på propagandan, och är ett ledband i den stora mörkläggningen av - någonting.

Om du inte kan övertyga dem, tolerera dem.

Detsamma gäller de olika sidorna som ännu inte gett upp Assange-frågan. De flesta gör ett snabbt inhopp, påpekar att det från en rent juridisk ståndpunkt finns vissa saker att anmärka på och hörs sedan prata om någonting helt annat nästa gång en hör dem. De som är kvar är dock djupt rotade, och kommer inte att övertygas ens av Gud själv om vare sig det ena eller det andra. Det är en radikalfeministisk konspiration! Det är de manschauvinistiska fanboisen som inte vill se sin hjälte besudlad! Det är CIA! -

Det är ett himla jobb att uppbåda den tolerans som krävs för att inte vråla ett stort avgrundsvrål på samtliga inblandade i ren frustration över hela diskussionen.

Usama må vara död eller levande. Rent sociologiskt spelar sanningen ingen roll - det skulle kunna vara så att konspirationsteoretikerna har rätt i att hen faktiskt aldrig funnits på riktigt utan att någonting förändras. Det som spelar roll är att människor gör sig omöjliga för varandra, och över tid bygger sina egna små enklaver av inbördes världsåskådningsbekräftande.

Enklavernas tid är nu. Men till skillnad från vad invandringskritiska röster försöker göra gällande så är det inte de fysiska/etniska enklaverna som dominerar, utan de sociala och epistemologiska. Och det inte bara när det gäller konspirationsteorier, utan när det gäller de flesta grupperingar i samhället - inte minst de politiska.

Vi bygger våra egna ekokammare. Och efter ett tag slutar världen utanför spela någon större roll för oss.

Att säga att det behövs mer tolerans är en underdrift av närmast konspiratoriska mått. Vi behöver sätta oss ner, erkänna att bloggar så som Politiskt Inkorrekt och Genusnytt är mer livsstilsbloggar än någonting annat, och utgå därifrån.

Get out. Get out of your echo chamber.

Flattr this

No comments:

Post a Comment