Tuesday, April 20, 2010

Sociala sociala medier

Människan är ibland ett svagt djur. Vi fick inga ordentliga klor att försvara oss med, inga imponerande och skräckinjagande tänder, inget inbyggt pansar i huden, inget mörkerseende, inte ens någon värmande päls - när det gäller vår rent biologiska utrustning så känns det en smula som om den evolutionära processen velat straffa oss en smula.

Men, om rättvisan är blind så är evolutionen både döv och stum. Ty vår naturliga brist på medfödda användbara fysiska attribut har tvingat oss att skapa oss våra egn klor, våra egna tänder, våra egna pansar, våra egna verktyg. Vi har varit tvungna att på egen hand - med egen hand - tvinga fram vår egen evolution, och tack vare att vi i medfött tillstånd egentligen inte är särskilt bra på någonting alls så har vi också tvingats ta till vara på det mest användbara verktyg av dem alla: varandra.

När det gäller att blogga så tycks det ena smula som om väldigt många av oss samtida människor glömt bort detta viktigaste av verktyg som står till vårt förfogande, och ser det som en ensam aktvitet med sociala resultat. Dvs att vi kanske diskuterar våra eller andras inlägg med andra människor när de väl är färdiga, men sedan återvänder till våra ensamma kammare för att med egen inspiration och egen fjäderpenna söka hitta uppslag till nästa inlägg, och sedan också skriver detta inlägg i all ensamhet.

Det känns en smula som om vi borde veta bättre än så vid det här laget. Sociala medier är ju just sociala, och vi behöver inte ens ta till Marx för att räkna ut att det finns vissa fördelar med att betrakta dess produktionsmedel som just sociala. Vi behöver inte - likt en antikens Atlas - bära bördan ensamma på våra bara och slitna axlar, utan det ligger väl inom vår räckhåll att samarbeta även kring bloggandet.

Evolutionen gav oss förmågan att samarbeta, och fyra bloggare är långt mer än fyra gånger starkare än en. Det krävs en hel del ansträngning för en ensam bloggare att formulera fyra välsvarvade inlägg, men fyra bloggare i gemensam aktion kan göra det på mindre än en fjärdedel av tiden. Samarbete är makt.

Så, för att konkretisera detta en smula så vill jag föreslå att du som läsande bloggare - just du - finner två eller tre andra bloggare där ute och bildar ett kluster tillsammans med dem. Bilda en konspiration, närmast; diskutera nya idéer till inlägg, hitta länkar att haka på, koordinera publicerandet av inlägg så att ni drabbar världen med tre eller fyra inlägg om samma sak samtidigt - konspirera, klustra, kreativera. Ockupera en liten bit av bloggosfären, och gör den till er gemensamma utgångspunkt för vidare expansion. Lägg världen vid era fötter, tillsammans.


Nu är förstås frågan - hur hitta andra bloggare att klustra med? Well, det enda sättet att få svar är att fråga folk om de vill haka på. Leta efter folk i din egen storlek med liknande intressen - om du är piratpartist, fråga en annan piratpartist; om du är bagare, fråga en annan bagare. Om du är intressant, fråga snällt.

Efter det? Tja, ni vet ju vad jag brukar säga om magnifika gnistor. -

2 comments:

  1. Kan meddela att jag ingår i två kluster redan pga din uppmaning förra veckan ;) Tack för inspiration!

    ReplyDelete
  2. Du får berätta allt om det när jag kommer ner i morgon. ;)

    ReplyDelete