Saturday, April 3, 2010

Skrivande och bloggande

Väldigt många bloggare där ute blir smått handikappade i sitt skrivande på grund av diverse krav de ställer på sig själva - de ska prestera, de ska uppnå x antal besökare per vecka, de ska hamna på knuffs långa topplista eller nämnas som het bloggare på deras korta dito; de ska en massa saker som de konstant tänker på och som konstant tar fokus från det de egentligen borde göra - blogga.

Eller, rättare sagt, skriva. Ty att blogga och att skriva är egentligen två olika saker - även om bägge består av att formera och formulera (inte nödvändigtvis samma sak) texter. Eller, ännu rättare - aktiviteten "att blogga" involverar inte samma delmoment som aktiviteten "att skriva". Det går att göra en lång utläggning kring endera aktivitet, men jag tror de flesta av er läsare nöjer sig med en kortare beskrivning.

När en skriver så väljer en först någonting att skriva om, letar fram en bra disposition, försöker hitta bra formuleringar, letar efter bra källor att referera till (inte alltid, men ofta nog), kanske tar sig lite tid att läsa in sig kring ämnet, tar reda på saker, gör aktiva val mellan olika metaforer, försöker formulera en bra inledning, hålla mellanspelet intressant och sedan knyta ihop säcken med en bra avslutning. När det är gjort så finns det två vägar framåt - den ena är att konstatera att det skrivna är en text, och sedan vara klar med den. Den andra är att titta på den, förklara vara den färdig till 33% och sedan börja förändra och förbättra den, och sakta men långsamt banka ut alla märkligheter och banka in lustiga vändningar och plötsliga skämt och annat stuffs som hör till en god och intressant text.

Att skriva är med andra ord någonting som tar ett tag. Att uppnå den minimimängd ord som krävs för att ett inlägg ska se respektabelt ut är steg ett - sedan måste den ambitiöse sätta sig ned och skriva om texten både en, två och tre gånger innan den blir riktigt färdig. Att skriva är, med andra ord, lite smått skitjobbigt för den som verkligen går in för det.

När en bloggar, däremot, så kanske eller kanske inte ett visst moment av skrivande ingår, men det är inte ett nödvändigt inslag. Det finns ett antal aktiviteter som hör till bloggandet som har med allt annat än skrivande att göra - pinga, länka, korslänka, bäva, läsa och besvara kommentarer, manuella trackbacks, okynneskommentarer hos andra för att dra till sig trafik, knuffa, pusha, twinglybetande på nya nyheter, tidsplanerandet av när inläggen ska publiceras, intresseväckande taggande, peta in diverse ord i sina inlägg så att Google hittar en, twittra inlägget, posta om det i diverse forum, etc osv.uzw.

Det är som synes en hel del jobb inblandat även i att blogga. Anledningen till att jag gör en skillnad mellan skrivande och bloggande är att det går att göra det ena utan att samtidigt det andra - större delen av det skrivande som pågått sedan skrivkonstens uppfinnande har skett utanför bloggosfären, och jag tror nog vi alla kan hitta bloggar som är synnerligen aktiva men som inte direkt kan kvalificera sig som, well, skriftliga i ordets rätta bemärkelse. Det händer oftare än inte att skrivande och bloggande korrelerar, men korrelation är som bekant inte alltid kausation.

Om vi skulle sätta upp en skala där ena änden är enbart skrivande, den andra enbart bloggande och allt däremellan olika blandformer av skrivande/bloggande, så skulle jag tro att jag placerar mig mer åt skrivandehållet än åt det andra. Min motpol på andra sidan vore nog Yami Panda, och vi ligger precis lika långt från mitten, dvs Thomas Tvivlaren, som tycks lägga ner ganska exakt lika mycket tid åt kringarbetet med sina inlägg som åt att skriva innehållet till dem. Om jag skulle tvingas peka ut en extremrepresentant åt det skrivande hållet så vore det onekligen (ironiskt nog) Clay Shirky, med en ointaglig motsatt kontrapunkt bestående av den namnkunnige Tkj.

Anledningen till att jag tar upp denna skillnad är - för att nu skapa en hopknuten säck där slutet har någonting med början att göra - att jag har märkt att vissa av mina bloggkamrater tänker lite för mycket på bloggandet och lite för lite på skrivandet. Det är en smula irriterande, eftersom jag gillar att läsa det de skriver, - men de blir märkbart sämre när de låter bloggaren inom dem få ta för mycket plats på skriftställarens bekostnad.

Jag nämner inga namn, men om du känner igen dig så är det förmodligen du. -

Flattr this

2 comments:

 1. Har du verkligen tänkt igenom det här?

  Är det inte bra att folk skriver/bloggar på olika sätt?

  Alla kanske inte har samma (brist på) behållning av att läsa något skrivet/bloggat.

  All respekt för det du kallar att "skriva" men varför skulle det vara önskvärt att trycka in alla i samma mall?

  ReplyDelete
 2. Sen när blev försöket att skilja mellan två sorters texthantering liktydigt med att försöka pådyvla världen ett enhetligt sätt att skriva/blogga?

  Maktanspråk och definitioner må vara tätt sammanlänkade, men alla maktanspråk är inte definitioner, och alla definitioner tar sig inte form av maktanspråk. ;)

  ReplyDelete