Monday, August 17, 2009

Högre utbildning och dess intelligenskrav

Det finns en oerhört utspridd myt om att högre utbildning kräver någon slags intelligens för att genomgås. Detta är inte helt sant. Det krävs ingen överdrivet intelligent personlighet för att ta sig från introduktionsdagen till examensfirandet, men många tycker av olika anledningar om att framställa saken som så. Nej, det går alldeles utmärkt att ta sig igenom en utbildning även utan intelligens.

Vad en däremot behöver är disciplin, tålamod och förmågan att organisera sin tid effektivt. (En mild asocial tendens hjälper, men det är ingen strikt nödvändighet.) I många kurser räcker det med att läsa sina kursbokar från ena änden till den andra och förmedla the gist of it till bakhuvudet så att en minns det för framtida referens. Det utbildningen försöker förmedla är inte en uppsättning fakta som måste plitas in korrekt, som på de mer obligatoriska utbildningsnivåerna. Snarare är det ett sätt att tänka, och genom att spendera tid med bokarna blir en förtrogen med dessa sätt. Genom att disciplinera sig själv tillräckligt för att orka spendera denna tid så lär en sig mer än om bara är 'intelligent' i största allmänhet.

Det är dessutom ingen större hemlighet att den övervägande majoriteten av kursbokar där ute är påfallande långtråkiga. De är förvisso informativa och bra att ha läst efteråt, men medan en läser dem så är det nästan som om de är gjorda av samma material som den där deprimerande färgen de alltid lyckas måla grundskoleväggar i. Seghet är ordet för stunden, men när en väl tålamodiserat sig genom eländet så börjar fördelarna och vinsterna att hopa sig.

För att hinna vara disciplinerad, tålmodig och uthållig så måste en dock ha tid att vara det på. Det gäller att inse att högre utbildning är någonting som tar brutala mängder av tid i anspråk, och därmed lägga upp sitt liv efter denna insikt. Det säger sig självt att en inte hinner vara vare sig disciplinerad eller uthållig om den enda tid en har över är en kvart på tisdag eftermiddag, mellan måndagens handbollsträning, tisdag förmiddags morgonthe hos släkten och onsdagens scoutläger. Veckan har bara ett visst antal timmar, och om en ska fylla dessa med lärande så måste en säga nej till en hel uppsjö andra saker som råkar dyka upp och vara attraktiva. Inte nödvändigtvis allt som kommer ens väg, men tillräckligt för att hålla läsandet igång och aktuellt.

Intelligens spelar som synes ingen större roll i det här med att vara en framgångsrik student. Myten om att det bara är intelligenta människor som klarar av högre utbildning är inget annat än just - en myt.

Idag är det exakt två veckor till höstterminens början. Om du är en blivande student och oroar dig för att du inte är smart nog - let go. Ge bara bokarna den tid och uppmärksamhet de behöver, och allt kommer att flyta på galant. Det hela är egentligen långt enklare än vad förespråkarna för intelligensens roll i det hela vill få det att framstå. Kan jag, så kan du. -

5 comments:

 1. Jag är sämst på att stå ut med långtråkiga böcker, blir hungrig efter ett halvt kapitel och måste gå och äta något. Jag blev så bortskämd under de två första kurser jag läste, de hade böcker som inte var långtråkiga.

  ReplyDelete
 2. Fine. Alla kan klara högre utbildning om de ägnar den rätt summa tid. Men det går då helvetes mycket snabbare och är då helvetes mycket mindre plågsamt om en råkar besitta ett visst mått intelligens. Inte sant?

  ReplyDelete
 3. @Mikusagi: Ett halvt kapitel? Wow. Jag brukar somna efter en halvtimme, vakna några timmar senare, cykla och handla, laga mat, slösurfa på diverse bloggar och sedan upptäcka att klockan är tre på natten. Det värsta är att det händer även när det handlar om bokar jag gillar. Läskigt nog. :/

  @Aaron: Folk som tror sig vara intelligenta tenderar att snabbläsa igenom litteraturen och inte tänka mer på saken - tills tentan kommer, och de måste begrava sig i litteraturen under mycken ångst och stress för att komma ikapp det som den uthållige redan har i bakhuvudet. Om det är mer plågsamt eller inte återstår att säga, men det stående tipset är att undvika sådana situationer om det är möjligt. ;)

  ReplyDelete
 4. två veckor?! jag har redan börjat, vad går du på för slapp skola? :p

  ReplyDelete
 5. ey, inte mitt fel att du flyttar till bibelbältet för att läsa skumma saker på skolor som börjar okristligt tidigt. q:

  ReplyDelete