Monday, August 10, 2009

En kommunalpolitiker, you say?

Vissa fraktioner inom vårt ömma piratparti ställer sig bakom det implicita förslaget att ställa upp i de lokala kommunalvalen när de inträffar. En fraktion av dessa fraktioner ställer sig dessutom bakom underförslaget att inte ge de stackare som råkar bli invalda överdrivet hårda partilinjer att hålla sig till i sina lokala göranden - att låta dem göra det som ter sig bäst för kommunen och lokalsamhället som sådant snarare än den centrala partiorganisationens rykte, välmående och eventuella fixa idéer.

Detta vore förödande för den lokala partipolitiken så som den ser ut idag. De sedan tid urminnes pågående skyttegravskrigen mellan partierna skulle drabbas av akuta störningar när någon som inte är belastad av den akut onödiga bördan av att konformera med den fjärrskådande partipiskans explicita påbud kommer med förslag om saker utan att bry sig ett dyft om uråldriga strider. Särskilt i valtider, när det kommer fram att alla de saker som utlovats inför nästa mandatperiod redan har föreslagits av den där irriterande piratpartisten som inte har vett nog att föreslå bra och nyttiga saker vid en tidpunkt då de samtidigt är bra och nyttiga för partiet.

Representanterna för de olika partierna - till och med centerpartisterna - har vissa roller och förväntningar som de måste spela respektive uppfylla. Det går mer eller mindre exakt att förutsäga vad de kommer att företa när de väl kommit igång. Hey, det går till och med att se på dem med blotta ögat vilket parti de tillhör. Bokstavligen. De är scriptade att göra vissa saker, och dessa saker gör de. De har sina repliker och vet när de ska uttalas.

Tänk då att en irriterande pirat kommer och gör någonting som inte står ens i den självskrivna marginalen av manuset. Förstör hela pjäsen, sabbar replikens giltighet och tvingar alla att tänka ett varv extra kring situationen. Det går inte längre att reflexmässigt säga emot vad än motståndarlaget råkar säga, då en kanske - tvi vale! - råkar hålla med eller stötta piratens åsikt och ställning, och så kan vi inte ha det. (Att hålla tungan rätt i mun blir ännu mer av nöden än vanligt, med andra ord.) Denna extra tankeverksamhet är guld värd. Den utgör en aktiv form av social hacking - den får folk att stanna upp och fundera på vad de gör. Det spelar ingen större roll vad den lokala piraten egentligen gör - oförutsägbarheten i det hela och bristen på rigid partidisciplin tjänar till att disciplinera de lokala politikerna genom att vara vara.

I slutändan är ju ändå inte meningen med Piratpartiet att få en absolut kvalificerad egen majoritet i precis varje enskilt sammanhang i den svenska statens förvaltning och ha det första och sista ordet om precis allt; i slutändan handlar ju det hela ändå om att ge etablissemanget en magnifikt välförtjänt spark i baken. Om vi kan få dess skådespelare att glömma sina repliker - om än för ett ögonblick - så har vi kommit en lång väg. Om vi kan få dem att glömma bort partipiskan - om än för ett ögonblick - till förmån för ett lite mer pragmatiskt hic et nunc så har vi kommit ännu längre. Om vi får dem att begå senil olydnad och glömma bort att deras moderparti är för demokratins avskaffande så har vi vunnit.

Soe. Gissa vilken fraktion av piratrörelsen jag tillhör.-

3 comments:

 1. Nej, piratpartiet handlar inte om att "ge etablissemanget en spark i baken". Det låter mera som Ny Demokrati.

  Piratpartiet handlar om att avskaffa patent, reformera upphovsrätten, och skydda människor mot omotiverad övervakning. Väldigt lite av det går att göra på kommunal nivå.

  ReplyDelete
 2. hittills har jag varit emot idén att ställa upp i kommunala val. jag har helt enkelt inte sett att partiet har något alls att tjäna på det, annat än att några utvalda får en fin cv.

  men efter att ha läst ditt inlägg funderade jag på varför jag är piratpartist. egentligen är det inte för att jag vill ändra lite på patent och upphovsrätt. visst är det viktigt men det finns vettigare saker att gnälla på. egentligen är det nog för att pp inte är som de andra partierna. i pp finns det faktiskt en möjlighet att engagera sig, att påverka och framförallt att ha roligt.

  vi får inte glömma bort att ha roligt på vägen. för när vi slutar ha roligt blir vi ett etablerat parti, ett gammelparti, ett parti som står på ena sidan floden och kastar skit på den andra. eller en bokstavstroende torrboll som tar sig själv på för stort allvar.

  att välja in några engagerade rövsparkare skulle nog kunna bli lite kul ändå.

  ReplyDelete
 3. @lars: Se det så här - vi kan antingen skapa oss ett helt nytt parti för att finnas och verka på lokal nivå i syfte att åstadkomma det som åstadkommas kan för individens integritet på lokalnivå, ELLER använda det faktum att Piratpartiet obönhörligen kommer att bli invalda i ett otal lokala sammanhang vare sig vi ställer upp eller inte. Valet är mer eller mindre redan gjort, så att säga.

  Under den svenska kommunallagstiftningen finns det dessutom överraskande mycker som kan göras på lokal nivå; ambitionen hos lagstiftaren var att delegera så mycket makt som möjligt till kommunerna om deras egna angelägenheter. Sedan råder viss debatt om vilka angelägenheter som är statens respektive kommunens, men det ingår. ;)

  @andreas: well spoken. ^^

  ReplyDelete