Tuesday, March 3, 2009

Encyclopedia dramatica

Folk reagerade på att jag använde Encyclopedia Dramatica som exempel på vad internätet kan ge. Negativt. Förvisso inte i kommentarsfältet, men sentimentet gick ändå inte att missa. Huvudinvändningen var att ED är "fullt av våld, snusk, omogenheter, porr och annat otyg" och därför borde "stängas av från internet med omedelbar verkan för all tid. innan det korrumperar fler sinnen med sin smörja" Now, jag är inte helt snabb på att fånga upp de subtila undertonerna och de underliggande nyanserna av ett påstående alla gånger, men det känns som att jag med viss säkerhet kan tolka detta som att ED inte är just den här personens favoritsida.

Grejen med ED är att det är fullt av våld, sex, dålig humor, patriarkala värderingar och rasism. Ingen förnekar detta. Det är så det är, och ingen hymlar med det. Poängen är att det är det på ett ironiskt vis, skrivet av och för den ironiska generationen. Det är inte skrivet i avsikt att vara en nyanserad, objektiv och i alla detaljer korrekt beskrivning av verkligheten, så som wikipedia är. Det är snarare skrivet som en lång stand up-sketch, där punchlinen är att samla så många skämt - dåliga eller bra, avsiktliga eller oavsiktliga - i samma andetag. Ingenting sägs with a straight face; allting sägs med ett ironiskt 'som om'. Allting sägs med ett 'bara idioter säger så här på riktigt, och tänk att det faktiskt finns folk som tror på den här smörjan!'.

Väldigt många gånger händer det att jag glömmer bort att den ironiska generationen och dess föregångare har väldigt svårt att tala med varandra. Den ene säger någonting ironiskt som den andre tar allvarligt, och den andre säger någonting allvarligt som den andra tar ironiskt. Det är som upplagt för missförstånd.

Vissa säger att vi bara behöver vänta på att den oironiska generationen ska dö ut av sig själv, och att alla eventuella problem därmed är lösta. Det känns dock som att vi behöver jobba lite mer på att överbrygga avstånden här och nu lite mer, ah, här och nu. Precis som vi behöver överbrygga avståndet mellan de som lever offline och online.

För att inte tala om avståndet mellan olika kombinationer av dessa. Ni vet. Ironiska onlinevarelser, oironiska offlinevarelser, ironiska offlinevarelser, oironiska onlinevarelser...

5 comments:

 1. Jag tror, utan att på något vis vara ironisk, att du är min hjälte för all framtid

  ReplyDelete
 2. Jag tror, utan att på något vis vara ironisk, att jag håller med ovanstående anon

  ReplyDelete
 3. Jag kan, utan att vara ironisk, hålla med ovanstående Sargoth. <3

  ReplyDelete
 4. Min hjärna är förstörd och jag är sjuk i huvudet.. Jag brukar titta på halshuggningar [url] www.existenz.se [/url]
  Sedan har jag en hund hemma som jag slår på när jag är arg.
  Ibland köper jag möss och spolar ner dom i toaletten och skrattar.

  ReplyDelete