Tuesday, July 7, 2009

Applicerad hacking: skapa dina egna pengar

Pengar är viktiga i våra liv. De gör saker och ting så oerhört mycket lättare för oss. Vi behöver inte fundera på hur det här med att producera mat går till för att överleva - det enda vi behöver göra är att gå till affären och köpa den. Superenkelt.

Lika lätt är det att hacka samhället och skapa sig en egen valuta. Inte trycka sina egna kopior av redan etablerad valuta, utan skapa en ny. Skapa sig en egen. Det enda en behöver göra är att följa dessa fyra enkla steg:

1. Samla ihop ett gäng pålitliga människor och övertyga dem om att det är en bra idé att skapa en egen valuta.

2. Kom överens om hur denna valuta ska se ut. Bestäm även exakt hur mycket av denna valuta som ska finnas.

3. Tryck upp - eller producera - denna summa av valutan. Den behöver inte vara lika löjligt svårkopierad som de mer etablerade nationella valutorna, men en bra tumregel är att en individ som känner behovet av att försöka producera egna exemplar av penningarna skulle behöva lägga ut mer energi på att kopiera dem än vad de får ut av det hela.

4. Börja använda denna valuta för att underlätta utbytet av varor, tjänster och annat mellan de som valt att ansluta sig till er lokala valutaunion.

När kommersen väl har kommit igång, och er lokala valuta fått en viss cirkulation bland de inblandade, så kommer även folk som tidigare inte kände till dess existens att börja bli nyfiken på det hela. Vad är detta som pågår - pengar som inte är pengar men som ändå fungerar som sådana och kan användas för att få tag på saker? Får jag också vara med?

Anledningen till att pengar fungerar är att det går att lita på att de går att använda. Den som vill köpa någonting kan lita på att försäljaren inte helt plötsligt börjar vägra ta emot pengar bra sådär; den som vill sälja någonting kan göra det i trygg förvissning om att de pengar som försäljningen inbringar kommer att gå att använda till senare inköp. Alla inblandade vet att oavsett om priserna kanske förändras så är en peng alltid en peng.

När det gäller etablerade valutor så är deras pålitlighet totalt grundmurad. Den är så total att folk som aldrig träffat varandra, inte vet någonting om varandra och inte har något intresse av att veta någonting om varandra - ändå kan använda dem för att komma överens om saker och ting. Pengar sänker den grad av tillit som behövsför att komma överens om saker och ting, så till den grad att det enda parterna behöver veta om varandra är att erfordrat belopp har erlagts i sin helhet innan förfallodatums inträffande.

Den egna, lokala valutan kräver dock en lite högre grad av tillit för att fungera. De inblandade måste, utan reservation för eventuella ändringar, veta att de andra inblandade är villiga att ge någonting i utbyte för en viss summa av valutan. Det exakta priset är förstås alltid en förhandlingsfråga, men när den tillit som krävs för att valutan ska fungera väl är på plats så är målet uppnått - de egna penningarna har nått marknaden.

Allt det här är förstås så ofantligt olagligt att det bara skriker revolution och autonom stadsbildning om det, men som tankeexperiment är det värt att ha gjort det minst en gång. Det enda som egentligen behövs är en samling människor, en överenskommelse om att en uppsättning symboler representerar värde och ett antal sådana symboler i cirkulering, och sedan händer pengar. Det behövs inga gudar som stiger ned från himmelen och inpräntar en del av sitt gudomliga vara i varje enskild sedel och mynt till ljudet av tusen änglakörers magiska sånglyrik; det behövs inga små gnomer som arbetar dag och natt i de djupaste av djupa djup och under ytterst mystiska former skapar penningar enligt en mångtusenårig hemlighet som bara de känner till; det behövs ingen superavancerad teknologisk utrustning som bara de mest utbildade och mest dedikerade teknologer kan förstå och sköta. Nej, det enda som behövs är  människor som litar på varandra.

Det här med ekonomi ter sig väldigt mycket annorlunda efter en sådan tankemässig forsränning.

4 comments:

  1. hur olagligt är det egentligen? och vad är det lagen hindrar i så fall? jag funderar nämligen över en lösning som vore att alla får tusen "poäng" i en databas. vid handel ansluter man helt enkeöt till den och flyttar x poäng mellan parterna. det borde knappast kunna räknas som en valuta...

    ReplyDelete
  2. well, det finns onekligen en stor gråzon mellan en valuta proper och ett frivilligt och kontraktsreglerat poängsystem. där olagliheterna sätter in är när poängsystemet används för att mediera saker som omfattas av sådana saker som punktskatt, moms och andra statliga regleringar - utan att bry sig om dem. staten - inte bara just den svenska, utan staten som sådan - lever på att folk skattar sina ekonomiska aktiviteter. om folk börjar agera ekonomiskt utan att agera skattemässigt, och, än värre, med ett utbytesmedium som inte är statens eget -

    du anar säkert varför ett sådant förfarande inte ses med vare sig blida eller postmodernt toleranta ögon. ;)

    ReplyDelete
  3. varför har staten då inte förbjudit oss att utföra tjänster gratis eller i utbyte mot andra tjänster? ;p

    btw, min webbläsare och din blogg verkar inte gilla varandra. om jag öppnar en annan feed i den här fliken börjar din sida att massproducera sig och måste stängas av via task manager...

    ReplyDelete
  4. oh, den skulle, om den bara kunde! precis så som skivbolagen försöker förbjuda sig själv att gå under. skillnaden mellan dem är att staten som fenomen har funnits i några tusen år och lärt sig att tolerera sådant, medan skivbolagen fortfarande är noobs på det hela. XD

    ibland känns det som om Blogger är exakt två snäpp ovanför en burktelefon. dess modus operandi är att låta bli att göra saker som gör att snöret faller ur burken.
    eller så använder du en ytterst instabil betaversion av en obskyr webbläsare. eller bägge. q:

    ReplyDelete