Saturday, August 13, 2011

Sju konkreta tips till dig som vill ta debatten

Det är mycket tal om att ta debatten nuförtida, och även jag har en del att säga på temat. Just här och nu vill jag dock ge ett par sju konkreta, handfasta råd till er debattagare där ute som är i full färd med att, well, ta debatten. Here goes, i all enkelhet.

1. Folk blir inte övertygade genom att saker sägs mot dem. Om det hade räckt med att säga saker till folk så hade väldigt många av världens problem varit lösta strax efter Bergspredikan. Tyvärr så måste folk övertygas snarare än exponeras, vilket är svårare än att bara säga saker.

2. För att övertyga måste du utgå från någonting din meddebbatör redan tror på. Det spelar ingen roll vad detta någonting är - så länge det finns någon slags gemensam utgångspunkt att bygga vidare på så kan övertygande hända. Annars säger ni bara saker mot varandra, vilket månne är underhållande, men det övertygar ingen.

3. För att skapa gemensamma utgångspunkter måste du lyssna. Det ligger i sakens natur. Du kan inte jämföra dina åsikter med den andres om du inte vet vilka dessa är, och det enda sättet att ta reda på vad dessa är, är att lyssna. Om du inte förstår någon specifik punkt - fråga artigt!

4. Håll inne med fördömandena. När din meddebbatör förklarar sina åsikter, flyg då inte rakt in i "du har fel"-läge. Det enda som händer då är att de slutar lyssna, och efter det har du ingen möjlighet att övertyga någon om någonting annat än att du är en elak person som gillar att förolämpa folk.

5. Kom överens om att vara oöverens. Övertygande tar tid, och under tiden mellan nu och den dag det händer så kommer ni tycka olika. Det är lika bra att acceptera detta redan nu, och försöka göra det bästa av läget tills det blir bättre. Vem vet - under tiden kanske ni hittar de mest oväntade av saker att bygga gemensamma utgångspunkter på.

6. Ibland är det du som blir övertygad av någon annan. Tro det eller ej, men ibland händer det att du hör någon annans ord och tänker - whoa, shit, hen har rätt. Det är okej, det ingår i hela grejen med att diskutera. Om ingen någonsin blev övertygad om något vore diskussion överflödig, och ibland är det helt enkelt din eller min tur.

7. Det bästa sättet att övertyga är att ha humor.  Tro det eller ej. Det kanske verkar märkligt, men tänk så här - vem lyssnar du helst på? Någon som är arg och talar om hur dåligt allting är hela tiden, eller någon som säger intressanta och roliga saker? Detsamma gäller i debatten - humor övertrumfar ilska, varje gång.

Det kanske verkar mycket, men det hela kan egentligen sammanfattas med orden "var en hyvens människa". Säg det du tänker på, men tänk på det du säger - och hur. Du behöver inte vara överens om allt med alla du diskuterar med, och de behöver inte vara överens om allt med dig, men om ni ändå kan föra en dialog där bägge känner sig lite klokare efteråt så har bägge vunnit.

Och det är väl det det går ut på, eller hur?

Flattr this

6 comments:

  1. Du är alltid bra, men denna är nog fan bättre.

    Jag insuper och begrundar.

    /Smen

    ReplyDelete
  2. Mycket bra! :-)

    Jag gillar alla punkterna, men speciellt punkt sju, eftersom den nästan alltid glöms bort.

    ReplyDelete
  3. En viktig poäng som du missar (men den kanske inte hör hemma här?) är att en diskussion långt oftare omvänder betraktarna än deltagarna. Så även om man är fullständigt övertygad om att varken man själv eller ens motdebattör kommer ändra ståndpunkt, kan man tjäna på att ta debatten och göra det väl.

    ReplyDelete
  4. Anon: tack!

    Anna: det går att skriva hela böcker om punkt nummer sju. Men i ställer skriver jag - tack! :)

    Caspian: om du vill anpassa det till scendebatter, stryk då punkt nummer sex och skriv om de andra så att de handlar om publiken snarare än meddebattören. Övertygande fungerar likadant vem du än vänder dig mot, trots allt.

    Sedan är scendebatter ett kapitel i sig självt, men det är ett annat inlägg. ;)

    ReplyDelete
  5. Det här med att övertyga känns lite fyrkantigt. Jag menar, när senast blev du övertygad om något i en debatt? Debatt och diskussion tycks snarare pendla mellan olika grader av sympati för den andres världsbild. Det är väl därför ömsesidigt talande, det vill säga "samtal", är snudd på omöjligt med personer utan sympati för varandra.
    Begreppet sympati blir då väldigt intressant i detta sammanhang, fast frågan är väl av mer filosofisk art, än ett praktiskt hjälpmedel när man vill debattera.

    ReplyDelete
  6. Den gamle Cicero sade att det en behöver göra för att övertyga någon är fånga deras intresse, deras välvilja och deras förståelse. Sympati känns som en mix av de tre, så det är inte helt förpassat till den filosofiska hörnan. ;)

    ReplyDelete