Thursday, April 14, 2011

Intryck efter #pporu 2

Det har inträffat ännu en session med #pporu, och det har indeed varit en kreativ sådan. Huvudtemat för den här veckan har varit det avstånd som finns mellan människor - och hur enormt det kan vara utan att det egentligen märks förrän en petar närmare på det.

Det ligger inbyggt i hur vi kommunicerar med varandra. Eller, rättare, de vanor och rutiner vi har för att låta bli att göra det. Genom pengar behöver vi inte förhandla om vår fysiska överlevnad - vi kan köpa den i stället. Genom standardavtal behöver vi inte förhandla om våra dagliga liv - vi tar anställning. Genom språket behöver vi inte säga saker - vi behöver bara producera de små munljud som åstadkommer social acceptans.

Kommunikation är i princip överflödigt.

Vilket då möjliggör den fredliga samexistensen av en hel rad olika perspektiv och subkulturer i samhället. Både djupt troende kristna personer och the real deal när det gäller djävulsdyrkan kan handla på Ica och arbeta på fabrik. De där substituten för kommunikation möjliggör motsatsers existens - på gott och ont.

Nu diskuterade vi inte riktigt i dessa termer under fikats gång, och jag kanske har raffinerat intrycken en smula så här i efterhand, men vi var inne på temat exakt hur olika världsbilder det finns. Och att det, i samma sammanhang, kan finnas folk som patchar torrent-klienter och folk som är helt ovetandes om vad en torrent är för någonting. Och att det därför inte finns anledning att se den ena som mer värd än den andre - människor lär sig det de har intresse eller anledning att lära sig, och är lika mycket värda oavsett vilka sociala omständigheter de befinner sig i.

Samhället är helt enkelt stort, komplicerat och svårnavigerat. Eftersom det är så stort, komplicerat och lättnavigerat. Vilket är en fenomenal insikt att bygga politisk aktivism på, för att inte tala samhällssyn.

Vill du vara med och bygga? Haka gärna på nästa fika. Vi samlas varje vecka på torsdagar, klockan arton, vid biografcaféet. (Som inte är Roxy utan SF; jag ber om ursäkt för eventuella missförstånd.)

Flattr this

No comments:

Post a Comment