Thursday, April 21, 2011

Intryck efter #pporu 3

Heta debatter, snabba ordväxlingar och oroväckande gott fika! Det har, indeed, varit #pporu-session igen, och för att inte glömma bort saker så skriver jag ner dem.

Det första som kom upp var (den ytterst vibranta och under hektiska former pågående) diskussionen om det kommande styrelsevalet. Något som i sinom tid kommer att förtjäna ett eget inlägg, men det är kul att det uppstår lokala reaktioner på det hela.

Efter det började vi diskutera kall fission, dvs fildelning. Eller, som kopimisterna kallar det, det heliga ctrl+c ctrl+v. Om det skulle gå att kopiera saker i den fysiska världen med ett enkelt kommando, så skulle saker och ting helt plötsligt te sig annorlunda. Dels så skulle original antingen bli väldigt mycket mer eller väldigt mycket mindre värda, i och med att kopior skulle befinna sig överallt. Mer, i och med att saker alltid måste kopieras från någonting, och att detta någonting sålunda blir åtråvärt. Mindre, i och med att en kopia i allt väsentligt är identiskt med originalet.

Vi kom fram till att om någon eventuellt vill skriva en scifi-roman på temat så måste de bestämma sig för endera. Och att den hävdvunna traditionen att aldrig äta den sista biten av någonting skulle bli brutalt uppvärderad i bägge fall.

Sakta men långsamt skiftade konversationen till att handla om parallella tidszoner, och att framtiden redan är här i viss mån. Den är bara inte jämnt fördelad ännu, och det finns fortfarande gott om tillfällen att hjälpa folk tidsresa in i en värld av global kommunikation och informationstätare vardagar.

Piratpartiet har en viss roll att spela här.

Det bästa med de här samtalen är inte att de sker en gång i veckan, och att de ständigt ger näring för tankarna. Inte heller att de ständigt lockar fram både skratt och inspiration ur vardagen. Nej, det bästa är att vem som helst kan droppa in. Varje torsdag, klockan 18, biografcaféet.

Så var inte blyg. Det finns plats även nästa torsdag!

Flattr this

No comments:

Post a Comment