Wednesday, December 30, 2009

Bloggsverige är som Karlstad

För ett tag sedan var jag i Karlstad och bevistade en teaterpjäs. Ni vet, en sån där kultursak som sägs vara utrotningshotad på grund av legal fildelning men som ändå, likväl, just där och då lyckades dra till sig överraskande mycket folk från överraskande långt bort. Inte riktigt som den akut utdöende filmindustrin som håller på att gå under av att folk ser mer film på bio än på länge, men ändå.

Hursomhelst så gjorde jag vissa felsteg i min planering på just den dagen. Det må finnas ett stort geografiskt avstånd mellan min stad och Karlstad, och ett ännu större mentalt sådant, men ingendera av dessa är så stora att det inte går att vara där över dagen. Sagt och gjort så planerade jag min hemfärd - vilket, i enlighet med hur saker och ting brukar gå för mig, gav mig sisådär en fem-sex timmar efter föreställningen att existera utan stress på. Vilket är lite småmycket. Vissa skulle kanske sätta sig på stationen och vänta på att tiden skulle passera, men eftersom jag är kreativ och/eller har läst kulturgeografi så bestämde jag mig för att utforska staden och dess mysterier.

Jag vet inte om ni har insett detta än, men städer i Sverige är inte särskilt stora. Det finns tre stora blobbar, ett par halvstora blobbar, och sedan en hel drös med inte särskilt stora fläckar på kartan som var för sig är obetydliga men som tillsammans utgör Den Svenska Småstaden. Övergången mellan fläck och blobb är lite diffus, men låt oss för definitionens skull säga att Norrköping är en fläck som med en spårvagns envishet försöker fösa över sig självt till en blobbs storhet. Utan att direkt lyckas. Karlstad är mindre än så.

Ni som fortfarande kommer ihåg rubriken anar säkert vart jag är på väg: det tog inte helt lång tid att lära sig hitta i stadskärnan med omkringliggande nejder. Precis likadant är det med bloggsverige som sådant - det kanske är lite smått förvirrande till en början, men om en tar sig tid att lära känna geografin så klarnar bilden, stadsplanen och ens känsla för hur saker och ting är utspridda rätt fort. Det finns ett antal centrala platser som allting annat befinner sig i någon slags relation till, och när en väl fått grepp om dessa så följer resten av sig självt.

Som sociolog vet jag att steget att klassificera och sätta namn på dessa centrala platser har en direkt effekt i det en försöker beskriva tycks uppstå i sekunden en namnger dem. Om jag väljer att utgå från Piratpartiet som en central plats så har vi vips att göra med en piratgenre med sina egna särdrag som kan identifieras och analyseras; om Socialdemokraterna är en central punkt så blir klustret kring S-bloggar en naturlig plats att bilda mönster från, vilka inte direkt är identiska med piratbloggar. Om jag i stället utgår från att det är ämnet snarare än partipolitisk ideologi som är vägledande så uppstår en liknande effekt - politiska bloggar står i tvär kontrast till modebloggar, vilka bägge skiljer sig radikalt från teknofila bloggar.

Beroende på var en placerar sina utgångspunkter så får en fram olika resultat. Men likväl finns det inte helt många bloggar där ute att resultera i, vilket är den poäng jag försöker driva hem här - den svenska bloggosfären är, på det stora hela, inte särskilt stor av sig. Vissa enskilda bloggar är stora, vilket är givet. Vissa enskilda bloggar är till och med dominerande inom sin egen genre, hur denna än definieras - vilket också är givet. Men som helhet är den fortfarande kvar i ett embryostadium. Den totala mängden bloggar och bloggare är fortfarande kvar i vad som med rätta kan kallas en ankdamm - det blåser emellanåt vissa vindar som rör upp ett stort antal av oss som bor i den, men den som blickar ut över den en kort stund för att sedan fortsätta med sitt liv känner inte direkt att hen missar någonting av vikt. Och har, i all ärlighet, visst fog för detta.

Ty bloggsverige är fortfarande likt Karlstad. Det som händer i Karlstad berör främst det fåtal som bor i Karlstad, och deras interna göranden och låtanden stannar för det mesta i Karlstad. Det som händer i bloggosfären berör främst de av oss som bor i den, och det händer ytterst sällan att det sprider sig utanför den skara som kallar den för hem. Det händer ibland att vi får en storm i vårt vatten som rör upp både till höger och vänster bland de inblandade, men de allra flesta av dessa är stormar i vattenglas på botten av vår damm och tenderar att stanna där.

Svara nu ärligt på dessa frågor, utan att stanna upp för att smygtitta på wikipedia - vilken partikoalition sitter i majoritet i Karlstads kommunfullmäktige? Hur ställer denna sig till tanken om att lära ut feministiskt självförsvar? Hur tar en sig från biblioteket till stadshuset? När stänger Burger King? Vilken sida av torget har flest bussavgångar? Hur skulle du få detta att framstå som relevant på något som helst vis för någon som bor i Sölvesborg?

Den svenska bloggosfären är som Karlstad. Och den kommer att fortsätta att vara det ett bra tag till. Vi kanske inte vill erkänna det, men vad som pågår hos oss - även och särskilt hur vi grupperar oss internt - är gravt irrelevant för det stora flertalet, och kommer att vara det ett bra tag framöver. Må vara att du spenderar en stor del av din vardag i den, men, hey, många Karlstadsbor spenderar hela sina liv i sin stad, och detta påverkar inte särskilt ditt intresse för platsen i fråga, eller hur?

Så nästa gång du känner dig manad att berätta om dina stora, starka bedrifter i bloggvärlden för ickebloggare - kom ihåg att du kommer från en liten fläck på deras mentala karta, och att dina ord med all största sannolikhet går in genom det ena örat och ut genom det andra medan de artigt låtsas lyssna för att inte såra dina känslor. Ty precis som småstadsbor blir vi allt mer patriotiska ju längre hemifrån vi är, även och särskilt om "hem" inte är överdrivet storslaget.

Still. Det enda sättet att göra en stad vacker och värd att besöka är att fylla den med vackra, intressanta och magnifika ting. Inte sant?

Flattr this

7 comments:

 1. VARFÖR KAN JAG INTE KOPIERA DIN TEXT? FFFFFF
  Okej, jag skriver av.
  "Fråga nu ärligt på denna frågor"
  Just saying.
  På din sista fråga ("Inte sant?") svarar jag "Aa"

  ReplyDelete
 2. För att den är så lång att ens intermminne inte räcker till. That's why! ;)

  ReplyDelete
 3. Det borde fortfarande vara "dessa", inte "denna".

  ReplyDelete
 4. läst och instämmer, tänkvärt, insiktsfullt

  ReplyDelete
 5. Åh, vad bra!

  Jag tror att jag kanske trasslat hit nån gång förut, på samma ditt gathörn i Karlstad, och också den gången lurats in av min längtan att definiera mig själv och min värld för att sen stå och begrunda min obetydlighet i stjärnhimlens spegelbild i rännstenen.

  Det låter kanske inte som en komplimang, men det är det. Du kan skriva så att jag tänker nåt annat än jag hade tänkt tänka.

  ReplyDelete