Sunday, December 13, 2009

En helt ny karriär

Jag använder google reader. Jag gillar google reader. Det är mysigt att vakna på morgonen (eller på eftermiddagen, eller mitt i natten, eller i någon slags mellanläge) och kolla in vad som har hänt sedan senast. Vanligtvis har det inte hänt någonting särskilt - några bilder på Icanhaz, några sporadiska inlägg från bloggat om Piratpartiet, överdrivet många inlägg från Trollhare, nya serier från Girl Genius och Xkcd ojämna vardagar. Ni vet. Det finns ett visst flyt hos saker och ting när det inte pågår någonting särskilt, interpunkterat av intressanta inlägg från folk som bloggar liite för sällan men som jämnar ut det genom att äga när de väl gör det. Det är, med andra ord, ett trevligt sätt att vakna på.

Håll den här bilden i bakhuvudet medan jag lite snabbt byter ämne till gammelmedia. De följer också vissa mönster, och om en har någon som helst koll på deras inslagna genrepreferenser så kan en nästan gissa sig till vad de ska skriva om, och hur. Det spelar nästan ingen roll vilket namn som står på framsidan - förutom egenheten att Aftonbladet sedan tid urminnes haft en fluga på kultursidorna.

På sistone har det varit väldigt mycket prat om Tiger Woods relation till den heteronormativa monogamins mer svårfångade och subtila aspekter, och om de neurotiska spänningar som denna för med sig för henom och hens, well, ex. Överallt. Det är bloody omöjligt att inte läsa om 'et om en vill läsa en tidning, och om det för en gångs skull inte är på framsidan, så dyker det upp utan förvarning i stället.

Det är, med andra ord, en smula enkelspårigt. Livsagnostiker läste journalistik för två evigheter sedan, och talade ibland med mig om det här med nyhetsvärde. Now, om en ska se något så när objektivt på det hela så uttömdes det eventuella nyhetsvärdet hos Woods redan efter motsvarigheten till en kort notis någonstans i de mindre framskjutna delarna av sportbilagorna, men det är bevisligen inget hinder för att magpumpa storyn till döds och återuppståndelse. Finns det inga nyheter får de uppfinnas, typ.

Så, om ni fortfarande har kvar bilden av mig läsandes mina morgonbloggposter i bakhuvudet så ska jag nu berätta om vad som hände mig alldeles nyligen. Jag somnade. Jag vaknade. Jag orkade ta mig den hela metern som skiljer mig från datorn (hey, mina tolv kvadrat är inte helt stora), och väl där så väntade en lagom stor skörd av bloggposter som bad om att få läsas. Tillåt mig att dela med mig av denna skörd:

Artister vinnare på fildelning

Enligt upphovsrättsindustrins egna siffror tjänar artisterna på fildelningen

Fildelning: Artisterna tjänar mer pengar!

Artisterna tjänar på fildelning — kan vi skrota Ipred-lagen nu?

Fildelning - inget hot mot artisterna

Ny rapport från KTH: artister vinnare på fildelningen

Artisterna tjänar på fildelningen – inte musikbolagen

Ni anar säkert en viss tendens här, en viss trend, en viss likriktning i mitt läsande just där och då, en viss repetition av ett visst budskap. Jag skulle kunna vara elak och dra vissa paralleller mellan denna läsning och rapporteringen kring Woods, men jag vill inte vara elak mot mina bloggvänner (hey, de finns i min RSS-läsare av en anledning), så jag gör inte det. I stället vill jag påstå att det, precis som gammelmedia har en viss genre, så börjar det sakta men långsamt utvecklas en ny genre i bloggvärlden: piratgenren.

Denna nya genre har sina regler, sina särdrag, sina kännetecken och sina mönster. Det är inget fel i detta, men så här i den senare delen av dess tillblivande har vi fortfarande vissa möjligheter att påverka hur den kommer att se ut. Det finns vissa traditioner och/eller konventioner som redan är oåterkalleligt etablerade - bloggbävningar, kedjeinlägg, etc - men det finns på det stora hela fortfarande utrymme för förslag och förbättring. Än har vi inte förstelnat lika mycket som gammelmedia, som inom loppet av två till tre snart kommer att skriva om nakenchocker, farligheten med fästingar och gratis tips om att snabba upp sin dator. Igen. Förmodligen två gånger.

Än finns det tid att hänge sig åt en helt ny karriär - som grundare av en helt ny genre. Vill du vara med och utforma hur framtiden ser ut?

Idag är i så fall en bra dag att börja på.

9 comments:

 1. Var ställer man sig i kö? Bra tänkt!

  ReplyDelete
 2. Det bästa med det hela är att det inte ens är svårt att vara med. Det räcker med att ha en blogg och skriva under piratflagg. Om en gör det tillräckligt konsekvent och envist så kommer ens bidrag till genreutformningen att vara ett faktum.

  Inte minst för att en har bloggat mycket, länge och envist. Det är lite av en självuppfyllande profetia. ;)

  ReplyDelete
 3. Jag känner mig ibland lite utanför som icke-pirat i bloggosfären, så visst är det absolut som du säger. Det händer att jag önskar att jag kunde dra igång en bloggbävning runt såna frågor jag själv tycker är viktiga, men jag vet inte riktigt vad som skulle behövas för det?

  ReplyDelete
 4. Well, det enklaste sättet är att känna folk och koordinera bävningens inledning med dem. Människor tycker att det är långt enklare att haka på något som redan är igång, så om det bevisligen redan finns fyra eller fem personer aktiva i ens nybävning så har den långt större chans att ta plats än om en agerar på egen hand.

  Piratbävningar har traditionellt sätt varit reaktioner på synnerligen kontroversiella händelser - Pirate Bay-målet i våras och inkopplandet av FRA-kablarna nyligen, exempelvis. Så att hitta - eller skapa - en samtida händelse som konkret går att fokusera kring, och sedan samordna sina inlägg med en samling likasinnade verkar vara the way to go.

  Sen är det lite synd att du känner dig utanför. Bloggvärlden är större än piratrörelsen, och det vore oerhört destruktivt för alla inblandade om det senare blev synonymt med det förra. Det är inte så vi vill ha det. Alls.

  ReplyDelete
 5. NU HAR JAG LÄST DET HÄR INLÄGGET! :D *stolt*
  ochöhmhallå det var typ hundra år sedan jag skrev något piratigt (förutom när jag i förbifarten nämnde att jag inte riktigt diggar IPRED)

  ReplyDelete
 6. det finns alltid plats för fler piratinlägg. E:

  ReplyDelete
 7. En av de viktigaste punkterna i nyhetsvärdering är kändisar och då slås allting ut och alla regler är bortblåsta - ungefär. Och just Woods snedsteg knappar in på flera av punkterna på nyhetsvärdering.

  Nyhetsvärdering enligt professor Håkan Hvitfeldt:

  Sannolikhet att en nyhetsartikel
  ska produceras, publiceras, placeras på första sidan och där blir huvudartikel ökar ju mer den behandlar:
  1. politik, ekonomi samt brott och olyckor
  2. och som det är ett kort geografiskt eller kulturellt avstånd
  3. till händelser och förhållanden
  4. som är sensationella eller överraskande,
  5. handlar om enskilda elitpersoner (kändisar)
  6. och beskrivs tillräckligt enkelt
  7. men är viktiga och relevanta,
  8. utspelas under kort men som del av ett tema,
  9. har negativa inslag
  10. och har elitpersoner som källor

  ReplyDelete
 8. Låter som en lista jag kommer att drabbas av en smula i vår, när jag läser MKV. Den och den rosa bibelen. Kanske till och med i kombination, hujjedamig.

  Punkt 6 fick sig en alldeles egen postning borta på Tankefel nyligen. Helt btw. E:

  ReplyDelete
 9. Den rosa bibeln kanske har en annan färg då :P Den har varit blå också ;)

  ReplyDelete