Thursday, December 10, 2009

Plötsliga taltillfällen

Det finns ett oerhört elakt knep som den rådande ordningens företrädare använder mot de kritiker som anser att vissa minoriteter inte får göra sin röst hörd, och det är att - antingen symboliskt eller bokstavligen - trycka upp en mikrofon och en videokamera i ansiktet på nämnda minoritet och säga: tala! Världen tittar! Nu har du allt utrymme att framföra din åsikt du någonsin kommer att behöva - använd det väl!

Anledningen till att det här är elakt är dels för att saker och ting ganska snabbt återgår till ursprungsläget efteråt, men än mer därför att en är akut oförberedd på att hålla ett anförande på stående fot just där och då. En är förberedd på att i dialogform ge en kritik av det systematiska underrepresenterandet av vissa åsikter i den samtida diskursen, och det här med att hålla någon slags monolog är inte riktigt vad en tänkte göra när en klev upp den morgonen. Det hela faller därför ganska platt, och däri ligger det elaka.

Jag har länge funderat på vad jag skulle säga om jag helt okynnes hamnade i någon slags dylikt fokus - om jag helt plötsligt fick fem minuter tevetid att lägga ut en verbal text på, och dessa fem minuter började för fem sekunder sedan. Vad säga när en inte hinner förbereda någonting att säga?

Jag börjar tro att det finns någon slags poäng i att skriva och öva in ett litet standardtal. Ett kortare anförande som på ett snyggt men elegant vis framför ens generella ståndpunkt utan att för den skull få en att framstå som ett fån. Ett retoriskt standardformulär 1A som en kan drabba folk med på en femöresvändning, om och/eller när omständigheterna tvingar en till det.

Vad skulle du säga om du fick en kamera i nyllet?

6 comments:

 1. Varför skriva, när man kan stjäla!

  Dearly beloved
  We are gathered here today
  to go through this thing called life

  Electric word life
  It means forever and that's a mighty long time
  But I'm here to tell you
  There's something else
  The afterworld

  A world of never ending happiness
  You can always see the sun, day or night

  So when you call up that shrink in Beverly Hills
  You know the one - Dr Everything'll Be Alright
  Instead of asking him how much of your time is left
  Ask him how much of your mind, baby

  'Cuz in this life
  Things are much harder than in the afterworld
  In this life
  You're on your own

  ReplyDelete
 2. Hihi. Originalitet är förvisso överdrivet överskattat. xD

  ReplyDelete
 3. bra idé, precis som att man borde förbereda sina sista ord. ingen kommer att minnas och citera en om det sista man säger är "helvet..!" :)

  gjorde btw en nästan helt oförberedd redovisning idag. fick kanske 5 sekunder på mig att komma på något att säga. det blev inte bra, men för ett år sedan hade jag inte gjort det alls..

  framsteg ^^

  ReplyDelete
 4. de KANSKE minns det om det sista en säger är "ffffffffuuuuuuuuuuu-". fast det beror nog mer på omständigheter än på, ehm, elokvens.

  du vet vad de säger om retorik - övning ÄR färdighet. ^^

  ReplyDelete
 5. När jag är på föreläsningar där de går igenom saker jag redan kan så antecknar jag mer eller mindre exakta citat från föreläsarna för att ha bra formuleringar. Bara att sno sedan~

  ReplyDelete