Monday, November 30, 2009

Nu när kablarna sätts in

Jag hörde just "When the saints go marching in" i något slags sammanhang, och jag kunde inte annat än att slås av att det skulle passa perfekt att byta ut just den delen mot "nu när kablarna sätts in". Vad resten av sången skulle kunna försvenskas till är en öppen fråga, men erkänn att det har en viss klang.

För, ni vet. I morgon händer det. I morgon är det dags. I morgon är din privata kommunikation offentlig handling. Eller, rättare, en handling som dokumenterar det offentliga; offentligheten har ingen tillgång till den. Din granne har inte tillgång till den - såvida du inte bor granne med polisen, säpo, en statlig myndighet, en semistatlig semimyndighet, en kommunal myndighet, en subsidiaritetsfilial till landstinget, en inflytelserik lobbyorganisation eller, för den delen, ett företag som råkar ha råd att köpa in sig i ett par andelar i FRA-affären.

Men. Det här är förstås inget problem. De goa kisarna på FRA har enbart och endast vårt bästa för ögonen. Eller, tja, det är förvisso vår förhoppning; visst vore det hemskt om de kunde se och läsa om alla de där mindre smickrande sakerna som vi måste kommunicera med ett visst fåtal utvalda om, men som helst vill dölja undan för så många som möjligt? Vi får hoppas att de inte lyssnar på oss när vi ringer på vår IP-telefon till våra bästa vänner för att berätta om den där vedervärdiga drummeln till ex som vi var ihop med i tre underbara år men som nu plötsligt går och gör slut bara sådär; vi får hoppas att de inte läser när vi mejlar vår ömme doktor om det där mystiska utslagen i underlivet; vi får hoppas att de absolut inte antecknar och vidarebefordrar något till hyresvärden från den smått pinsamma konversation där vi ber våra föräldrar om ett lån för att kunna betala hyran (den här månaden också).


Vi får hoppas. Och vi får hoppas ordentligt, för det finns inga som helst garantier för att de inte gräver upp precis allt om precis just dig. Allt. Och sedan säljer det vidare till vem som helst som råkar vara närvarande på auktionen.

Det är bäst att börja hoppas redan nu. Nu när kablarna kopplas in..

2 comments:

  1. Fast på samma sätt kan ju argumenteras att vi har polis och militär. "Nu när vi har statligt styra poliser och militär, människor upplärda att skada och döda, får vi hoppas att ingen köper sig in i militären och betalar för vissa... tjänster."

    ReplyDelete
  2. Indeed. Och precis så har det gått till i väldigt många länder runt om i världen. Det finns inga som helst garantier för att statsmakten inte använder sitt våldsmonopol på ett otillbörligt sätt mot sina egna medborgare.

    Att det är relativt ovanligt just här i vårt land är inget argument mot att det faktiskt kan inträffa. Eller inträffar på andra platser.

    ReplyDelete