Sunday, June 28, 2009

Helgon

Det blåser just en storm i ett vattenglas kring (för att inte tala om i) det community vi känner som Helgon. Historien är i all korthet att huvudadmin till synes utan anledning slängt ut de flesta av sina medarbetare, stängt de flesta av sidans forum (och gjort tillgången till det fåtal som finns kvar till en smula av en ansträngning) samt under flera dagars tid låtit oerhört bli att ge något som helst besked om någonting alls.

Allt detta är förstås antimagnifikt. Det är dock oerhört spektakulärt, vilket kanske inte är helt rumsrent att säga. Det finns en slags skönhet i att se saker sakta men långsamt gå sönder och dö, även om vi kanske inte vill eller vågar erkänna det.

De utslängda medarbetarna - och det gäng som hänger på i ren protest - har, något förenklat, bestämt sig för att skapa ett alternativt community till Helgon. Ett community som, till stora delar, är Helgon: när de blev utkastade så höll de som bäst på att arbeta på en uppdaterad version av sidan. I och med utslängningen så har de ingen större vilja att överlämna denna sida till den i deras ögon mörka sidan, så de tar saken i egna händer och gör den till sin egen.

Jag gillar det namn de valt att ge detta nya community. Likström. Det kanske verkar lite småfånigt till en början, men när en väl kommit förbi det så växer dess pregnans exponentiellt. En ström av lik; en ström av likasinnade; likt ström; AC/DC...

Det är oerhört intressant att se saker och ting gå i graven, men det är också oerhört glädjande att se nya saker ta sin början. Helgon har varit en oerhört integrerad del av min vardag sedan snart sju år; om Likström blir det substitut som behövs för att jag inte ska tappa dessa delar av mitt liv - so be it.

Så. Framöver när jag säger att det är lätt att hitta mig på Helgon, så får jag lägga till att det är precis lika lätt att hitta mig på Likström. För att inte tala om att det är brutalenkelt att hitta mig på ansiktsboken...

4 comments:

 1. "Historien är i all korthet att huvudadmin till synes utan anledning slängt ut de flesta av sina medarbetare" - FEL

  Han slängde inte ut dem, han tog bort alla i CREW från sin poster och där efter bannade han två ur crew ifrån helgon då de gjort uppror i forumet.

  ReplyDelete
 2. I all korthet. Den korta versionen. Den långa versionen - att saker och ting hände följt av att saker och ting hände vilker ledde till att saker och ting hände - skulle ta lite för lång tid att återberätta.

  Att detaljer, aspekter och nyanser faller ur bild ingår i det hela. ;)

  ReplyDelete
 3. ooh, sargoth som nick.. 00 mitt är betydligt mer fantasilöst, men samtidigt användbart i alla sammanhang (läs: andreas.hultgren)

  jag har sett ett annat forum dö, fast där var det användarna själva som starade det hela och admin som effektivt avslutade det hela (jag tror dock att det fortfarande haltar fram)

  ett antal fjortisar hade under en tid postat saker där de inte borde och bråkat med mods som tyckte att sakerna inte borde postas där eller överhuvudtaget. snart dök det upp spam/trolleri överallt och admin kontrade med att reducera hela forumet till ett rum för att kunna hålla ordning. medlemmarna svarade med att fly till närmaste konkurrent eller gå och röra på sig eftersom hälften redan hade tröttnat, det blev omöjligt att diskutera någonting och bråkstakarna troligen var mods på den konkurrerande siten...

  i all sin långhet

  ReplyDelete
 4. heh, en liknande situation har uppstått i Helgons forum. större delen av moderatorerna stack, och lämnade fältet vidöppet för troll och annat otyg, som genast tog chansen att göra sin grej. de allra flesta forum är nedstängda nu, och de som är öppna går enbart och endast att nå genom en mild form av URL-hackande.

  det är en fallstudie i hur hemsidor går under. det är intressant att se det pågå. c:

  ReplyDelete