Monday, February 16, 2009

Nya tider, omärkliga tider

Idag, denna dag som är den sextonde februari, börjar rättegången mot TPB. Detaljerna i målet är, på det hela taget, oviktiga. Deltagarna i målet är inte heller viktiga. Utgången i målet som sådant är, på det hela taget, irrelevant.

Det är dock fortfarande en viktig dag. Och en viktig rättegång.

Idag, denna dag som är den sextonde februari, börjar en ny tid. Det är en mycket omärklig tid. Den ser väldigt mycket ut som den tid som var innan den nya tiden började. Skillnaden, det som gör det möjligt att tala om en ny och en gammal tid, är att det från och med idag går att tala om före och efter rättegången.

Tiden före rättegången, dvs i går, mer eller mindre, såg ganska precis likadan ut som idag. Vi har samma datorer, samma programvaror, samma fildelningsnätverk, samma vardagsbekymmer, samma garderob och samma liv som igår. Ingenting i det fysiska har förändrats. Bussarna går som vanligt. Cyklisterna är lika psykotiska som alltid. Brödrosten är fortfarande trasig. Saker och ting är, till synes, exakt identiska med hur de var igår.

Dock. Någonting ligger i luften. Någonting håller på att hända. Någonting i tidsandan håller på att konsolideras och manifesteras. Vissa saker är mer möjliga idag än de var igår. Vissa saker som igår bara var teoretiska möjligheter är idag realiserade händelser. Vissa saker som igår rörde sig på tänk om-planet är idag någonting som hänt för fem minuter sedan, och kommer att hända igen om fem minuter.

Idag, denna dag som är den sextonde februari, börjar rättegången mot och om TPB. Idag, denna första dag i den nya tiden, samlas tusentals pirater i en virtuell men fruktansvärt verklig gemenskap. Tusentals gnistor möts, utbyter idéer, diskuterar framtiden och bygger på så vis nutiden. Tusentals virtuella ögon riktas åt samma håll, men till skillnad från den gamla tidens tevetittande ögon som enbart betraktade, har dessa ögon en röst. En röst var.


Hur det än går i rättegången så är processen redan igång. Den kommunikativa bollen är i rullning, och inget - inget - kan få folk att sluta prata med varandra. Inte Antipiratbyrån, inte FRA, inte IPRED, inte IFPI, inte ACTA, - ingen och intet. Alla som idag följer de olika liveströmmarna, bloggar om det som händer och på olika sätt deltar i Rasmus teater, kommer att göra det i morgon, övermorgon och dagen efter det också. Och absolut ingen kommer att kunna hindra dem.

En ny tid föds idag. En ny demokrati föds idag.

Ta väl hand om den.

4 comments:

 1. du skulle ha kommit och hållit tal istället :P

  Texten är retorikbaserad, eller hur? hopning, anfaorer, metonymi/besjälning(?), tretal, metaforer... finns det någon stilfigur som du missat?

  Möjligheten finns dock att det är jag som är retorikskadad atm... :P

  ReplyDelete
 2. Hihi. Grejen med stilfigurerna är att det är ganska omöjligt att slänga ihop fler än åtta ord utan att skapa en sådan. Det finns så många att varje uttalande eventuellt passar in i någon av dem. Det är en bedrift att lyckas inte använda någon av dem. XD

  På fredag har jag tenta på nämnda figurer, btw. Övning ger färdighet, sägs det. ;)

  ReplyDelete
 3. Jag har bara läst tre inlägg hittills men jag tror att jag gillar din blogg. Jag skall lägga in den i min RSS-läsare (eller vad det heter) :3

  ReplyDelete
 4. Glädjande att höra. Du är, förstås, synnerligen välkommen. <:

  ReplyDelete