Saturday, February 14, 2009

Magnifika gnistor hackar samhället

Titeln på den här bloggen är inte helt självklar. Magnifika gnistor hackar samhället. Fyra ord. De bildar nästan, men inte riktigt, en hel och förståelig mening; det finns förvisso både ett subjekt och ett predikat, men betydelsen och meningen glider undan hur en än försöker fånga den. Den är konfys, med andra ord.

Det kanske därför passar sig med ett inlägg där denna titel förklaras. Ni ser, det är mer än en samling ord. Det är inte bara fyra slumpmässigt valda bokstavskombinationer. De är lite av en dikt, även om det är en kort en.

Magnifika gnistor är de idéer och snilleblixtar som uppstår när vi nätvarelser kommunicerar med varandra. Det är inte alltid möjligt att förutspå när de händer, eller varthän de kommer att leda, men de händer - och de händer oavbrutet!

Att hacka samhället är någonting många säger sig vilja göra. Vad det innebär är dock inte alltid helt klart. Vad det inte betyder är att förstöra samhället. Tvärtom!

Otydligheten bottnar sig i otydligheten hos orden 'hacka' och 'samhälle'. Att hacka någonting är, enligt en bred definition, att använda någonting på ett sätt som det inte är tänkt att användas, att hitta nya kreativa sätt att göra saker på. Ett samhälle är en viss samling människor på en viss given plats, som genom gemensamma institutioner, konventioner, traditioner och celebrationer utformar en kollektiv verklighet. Att hacka samhället betyder då att hitta nya, kreativa former för samhället att fungera på.

Att säga att magnifika gnistor hackar samhället är detsamma som att säga att den vardagskommunikation som vi nätvarelser företar oss - när vi sms:ar, kommenterar varandras uppdateringar på twitter eller ansiktsboken, läser varandras bloggar, laddar hem filer eller tittar på filmer på dintub - är i färd med att skapa ett nytt samhälle. Vi, de magnifika gnistorna, är, i detta nu, genom att göra det vi gör, i full färd med att hacka och omvandla samhället.

Det är innebörden av titeln på den här bloggen. Det är även målsättningen med den. Och du, min kära medgnista, är välkommen att delta i det kreativa omdefinierandet av det samhälle vi lever i. -

Flattr this

6 comments:

 1. Men hallå, såhär bra får du ju nästan inte skriva.

  Gnistor! <3
  Du är en underbar gnista!

  ReplyDelete
 2. Denna är många gånger mer läsvärd än din andra. På din andra blogg har du en kul idé, ett koncept, som du håller dig till ... sådär ofta. Här excellerar du verkligen och du fick din semantiska obegriplighet till rubrik att betyda något. Kul!

  ReplyDelete
 3. Heh. Det här är lite mer, ah, planerat än den andra. Även om jag tror att kvalitén på den kommer att öka, nu när jag vet vad jag håller på med. *förutspår*

  ReplyDelete
 4. Jag säger som grisen till jul: Grymt! *det var en komplimang*

  ReplyDelete