Saturday, February 14, 2009

Alla hjärtans dag

I dag är det alla hjärtans dag. Kärleken i allmänhet och parförhållanden i synnerhet firas och hyllas i många, långa och varierande ordalag. De som har en speciell Någon att vara med förväntas vara det, och helst också ge små romantiska och omtänksamma presenter som bevis på den kärlek som finns mellan dem. Det är en omtänksamhetens och gemenskapens dag. Inte omtänksamhet och gemenskap rent generellt, utan den som ryms inom ramarna för en parrelation.

Det som är utmärkande för en parrelation är att de som ingår i den har ett monopol på varandra. Inte ett övergripande och absolut monopol, men ett monopol på vissa saker - mer specifikt, på det här med att ha sex. Att ingå i en parrelation är detsamma som att, under ytterst högtidliga former, lova sin medpart att aldrig, någonsin, ever ha sex med någon annan utan dennes tillåtelse. Om en ändå skulle råka göra det, så står det inte långt efter barnamord i konsekvenser. Förvisso inte juridiskt, men väl emotionellt.

Now, för oss asexuella blir det här med sexmonopol en något märklig inrättning. Det är lite som fiskeregler för den som inte är intresserad av fiske: de finns, det går att sätta sig in i dem, men det finns inte direkt någon speciell anledning att lägga någon vikt vid dem. De angår, men de angår inte oss i det vi gör till vardags.

Precis som att fiskereglerna får konsekvenser även för ickefiskare, i och med att de koncentrerar fiskare till vissa områden vid vissa tidpunkter, får reglerna kring sexmonopol konsekvenser även för oss som inte aktivt är engagerade i det hela. Fiskereglerna gör att vissa områden besöks av fiskare under vissa tider, och genom att dessa samlas där och då så uppstår vissa socioekonomiska effekter som inte skulle uppstå annars. Reglerna kring sexmonopol gör att vissa områden besöks av sexuella människor under vissa tider, med påtagliga socioekonomiska och andra effekter som följd.

Alla hjärtans dag är en central dag för hyllandet av parrelationen. Många asexuella har en ganska ambivalent inställning till detta - å ena sidan är kärlek en fin sak; å andra sidan är parrelationen, så som den i dagsläget definieras, någonting som vi inte riktigt kan delta i. Kärlek är bra, men grunden för kärlekens relation och institution är frånvarande från vårt register av känslor. En relation som baserar sig på en ömsesidig exklusivitet i sexuella aktiviteter blir en aning förvirrad när ena deltagaren ställer sig likgiltig till dessa aktiviteter. -

I dag är det alla hjärtans dag. Idag är en ambivalent dag.

Jag hoppas att de av er som har en speciell Någon att vara med är med denna någon och visar de där små tecknen på uppskattning som håller en relation levande. Jag hoppas också att de av er som inte har en Någon inte låter sig nedslås allt för mycket av detta. Och, inte minst, att de av er som inte har något direkt behov av att ha en Någon inte blir galna av att hela dagen bombarderas av påminnelser och frågor om hur det går på kärleksfronten. -

<°\\\><

5 comments:

 1. Du skriver fantastiskt.
  As always.
  Saknar! <3
  Happi valentines day! *kastar kärlek mot*

  ReplyDelete
 2. Du glömde de polygama, duuuh.

  Plus att ett förhållande är mer än sex, sex är inte en fast grund att stå på. Många tror det men så är icke fallet.

  *puss och kram*

  ReplyDelete
 3. Jag har god grund för framtida inlägg, med andra ord. Det råder inget underskott på saker och ämnen att skriva om. <:

  ReplyDelete
 4. *skrattar*
  fiskeregler... den får jag med börja använda =)

  ReplyDelete
 5. By all means, min kreative vän. ^^

  ReplyDelete