Monday, June 1, 2009

Piratpartiet är ett misslyckande

Tro det eller ej, men vårt ömma piratparti är ett misslyckande. Inte i det att vi inte är engagerade; inte i det att vi inte får några röster; inte i det att vi förfaller till en ren diskussionsgrupp; inte i det vi gör, utan i det att vi finns.

Vissa säger att partiet är ett enfrågeparti. I sådana fall är det en oerhört viktig fråga, i och med att vi får mellan fem och tio procent av rösterna i diverse opinionsundersökningar. I sådana fall är denna enda fråga en sådan som inget annat parti tar sig an, i och med att vi lyckas locka röstare genom den.

Vissa säger att vi är ett missnöjesparti. I sådana fall är det ett oerhört stort missnöje som spridit ut sig över landet likt en rättighetsskyddad liveinspelning av Metallicas senaste, och ett missnöje som inget annat parti tar sig an, vilket visar sig i att vi lyckas locka till oss rösta genom detta.

Vissa säger att vi är ett elitistiskt parti, som bara riktar in sig på vissa specifika frågor som bara rör ett privilegierat fåtal och som lämnar resten av samhället utan vidare avseende. I sådana fall är det en väldigt stor elit vi vänder oss till, i och med att vi lyckas nå ut och locka till oss så pass många väljare som vi gör.

Piratpartiets existens är ändå, trots allt detta, ett misslyckande. I en sund demokratisk debatt är det inte ett elitprojekt att värna medborgarrätten - det är någonting som ligger till grund för alla politiska ambitioner, deliberationer och funktioner. I en sunt demokratiskt klimat är det inte någonting negativt att vara missnöjd med hur den demokratiska processen ser ut - det är någonting som varje medborgare är av ren reflex, hur bra den än må vara rent absolut. I en sund demokrati är det, dessutom, ett akut misslyckande att ett parti som har som största och mesta målsättning att ge den politiska processen en demokratisk spark i baken.

Piratpartiets existens är ett misslyckade i och med att grunden för denna existens är att demokratin i mångt och mycket monterats ner. Piratpartiets existens är ett misslyckade i och med att det krävs att ett parti går till val med målsättningen att bevara demokratin för att bevara demokratin.

Det är ett demokratins misslyckande, men det är ändå så landet ligger, tyvärr. Piratpartiet behövs, tyvärr.

En röst på Piratpartiet är dock inte en misslyckad röst. En röst på något annat parti, däremot, är en röst på alla de saker som gör att Piratpartiet behövs.

Tyvärr.

Flattr this

5 comments:

 1. Kunde inte ha sagt det bättre själv. Tummen upp!

  ReplyDelete
 2. Fredrik Larsson01 June, 2009 13:07

  Det har jag skrivit också i mina mail och mina kommentarer. Men detta var bättre formulerat och värt att läsa och uppmärksamma.

  +1

  Mvh
  Fredrik Larsson

  ReplyDelete
 3. mehn, jag tänkte ju skriva +1...

  en stilstudie i anaforer? ;)

  ReplyDelete
 4. Oh, självförtroendeboost. <3

  Anaforer är underbara. De gör det lättare att skriva, lättare att läsa upp och lättare att komma ihåg. Den enda nackdelen är att det blir lite småtröttsamt att läsa dem i längden. Det gäller att inte överanvände dem allt för mycket. ;)

  ReplyDelete
 5. Jag toppar med +2 ... ;)

  ReplyDelete