Thursday, October 17, 2013

Det är roligare att säga nej

Just nu pågår Piratpartiets höstmöte, och om inte allt för lång tid är det dags att börja rösta på saker och ting. Eftersom det inte är dags att rösta precis i detta nu, så vill jag ta tillfället i akt att säga åt dig hur du ska rösta.

Rösta nej till allt du inte förstår.

Det spelar ingen roll varför du inte förstår dem. Oavsett om det beror på tidsbrist, oklart språkbruk eller obekantskap med sakfrågan - rösta nej!

Och om du inte hinner, orkar eller vill läsa igenom motionerna alls - gör då saker enkelt för dig, och rösta nej till allt!

Jag anar att en fråga formas i ditt huvud ungefär nu, och att denna fråga bäst kan summeras med ordet "varför".

I all enkelhet: för att bygga in en tröghet i systemet. Om tillräckligt många anammar den här tankegången, så blir det ett gissel att få igenom saker. Eftersom en måste lägga ner energi på att övertyga de som inte nörvändigtvis bryr sig om ens ytterst specifika frågeställning att bry sig om ens ytterst specifika frågeställning, och göra det på ett sådant sätt att det tränger igenom faktorerna tid, språk och obekantskap med ämnet.

För vi vill väl inte rösta igenom saker som är ointressanta, dåligt skrivna och irrelevanta?

Rösta konservativt. Rösta pirat.

Flattr this

9 comments:

 1. Hahaha. Jag förstår delvis hur du tänker.

  Personligen gjorde jag tvärt om förra gången och röstade "Ja" för allt. Det berodde på att jag ville bredda och har förtroende för piraterna att eventuella knasigheter skulle kunna gallras bort vid ett senare tillfälle. Som nu t.ex.

  Den här gången kanske jag följer ditt råd, bara för att kunna fokusera på det vi redan har.

  Tack för en rolig post.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Konservatism är roligare än folk förstår. Men jag gör mitt för att förändra detta. ;)

   Delete
 2. Om man bara röstar nej, kommer det ju aldrig att få förändring, och därmed är det totalt meningslöst att försöka förändra, eftersom alla kommer säga nej till förändringar. I slutänden är det då alltså totalt meningslöst att ha medlemsmöten, och i förlängningen även att ha ett parti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jojo, men nu var det ju inte så att man bara skulle rösta nej.

   Man skulle rösta nej till allt man inte förstår.

   Så sätt dig in i frågan, och rösta nej om du inte förstår den. Låter vettigt. :)

   Delete
  2. Det kan i och för sig hävdas att om en intet förstår, så blir världen ett väldigt negativt ställe. Men jag utgår från att folk förstår, och har en inbyggd vilja att förstå ännu mer. Oförstånd kan förändras! ;)

   Delete
 3. Var det Piratpartiet som var ett parti för framtiden?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sure thing. Vi förstår inte varför ungdomar ska sättas i fängelse för att de använder datorer så som ungdomar gör, så vi röstar nej till det. Vi förstår inte varför alla patientjournaler kan läsas av alla som råkar ha någonting med sjukvården att göra, så vi röstar nej till det. Vi förstår inte varför alla ska övervakas alltid under alla förhållanden, så vi röstar nej till det.

   Framtiden behöver mindre av att betrakta medborgare som brottslingar. Det är oförståndigt. ;)

   Delete
 4. Det var den konstigaste uppmaningen. Ungefär som att säga att vi lika bra kan sluta ställa frågor. Om du inte kan något automatiskt är det inte värt att ta reda på vad det egentligen innebär. Med andra ord behöver vi inte lära oss något för att vi på första anblick anser att det är ointressant.

  Om den som inte hänger med i medlemsmötet och bor i Stockholm kan göra oss sällskap på torsdag på Café 60 på Sveavägen så ska vi försöka göra det mer begripligt och intressant ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Om du inte förstår det här inlägget, så rösta nej till det. Såvida jag inte kan, på något kommunicerande vis, övertyga dig om att det finns skäl, anledningar och argument för att rösta ja. Lärande kan trots allt hända, oavsett utgångspunkt.

   Och om det sporrar till intressanta diskussioner nästa torsdag, så hälsa från mig. :)

   Delete