Tuesday, May 13, 2014

Framtiden är redan här

Framtiden är redan här. Den visar sig lite då och då, ibland mer än annars.

Ett exempel på detta är att det är fullt möjligt att ta del av stora delar av det samtida kulturarvet. Inte någon specifik del av det, utan rent generellt. Från den plats där du läser detta kan du, med lite tålamod och sökmotorakrobatik, se, läsa eller höra ganska precis vad som helst. Det kan göras, teknologin är redan byggd. Framtiden är redan här.

Det är förmodligen också olagligt, eftersom lagstiftningen kring detta är av årgång 1914 snarare än 2014.

Ett annat exempel är att det för första gången någonsin är möjligt för andra än de mest envetna av nördar att ta del av policydokument och beslutsunderlag. Om du får nys om att någonting är på gång, eller har varit på gång, så är det vanligtvis inte svårt att ta reda på vad och varför. Inte minst eftersom framtidsanpassade organisationer aktivt försöker se till att dessa dokument finns tillgängliga för de intresserade, och i bästa fall även skriver dem för att vara läsbara även för icke-insatta.

Samtidigt ses Snowden som en förrädare för att ha delat med sig av dokument.

Ett tredje exempel är att det är lättare än någonsin att finna likasinnade, vilket intresse en än råkar ha. Allt från antika bilar till moderna konstformer till vilka i lokalområdet som har saker de inte längre vill ha till katastrofhantering i akuta lägen. Att samordna med sina medmänniskor kräver långt mindre energi än det brukade - även om det bara handlar om en flashmob. Samarbete ligger inom räckhåll.

Samtidigt riktas allt större misstänksamhet mot människor som samarbetar. De skulle ju trots allt kunna vara terrorister.

Framtiden är redan här. Den visar sig tidvis, och glimtar ibland till lite mer än annars. Men synligast av allt är den i motståndet mot den - i försöken att hålla fast vid gårdagen för att bevara någonting som redan gått förlorat.

Det är synd. Framtiden skulle bli så mycket bättre om vi förberedde oss inför den utifrån de villkor som råder nu, på gott och ont. Vissa saker kommer att bli bättre, andra sämre, andra kommer fortsätta vara relativt oförändrade. Men inget kommer att bli bättre av att aktivt motarbeta det som kan bli bättre och ignorera det som kommer att bli sämre.

Framtiden är redan här. Det är dags att kavla upp ärmarna och göra det bästa av den. Den kommer nämligen inte gå någonstans.

Utom möjligtvis framåt.

Flattr this

No comments:

Post a Comment