Tuesday, February 25, 2014

Men män då!

Den gode Opassandes inlägg om mansförbund genererar respons. Vilket är trevligt och bra - folk borde över lag ge mer respons på bra inlägg de läser i vardagen. Bekräftelse på brahet är kungsvägen till att se mer av det i framtiden, trots allt.

Det märkliga med just den här responsen är att jag, i minst fem mer eller mindre oberoende instanser, sett invändningen "men feminister kommer klanka ner på det hela". Vilket månne kan förstås i termer av att feminismen används som en diskursiv soptipp, och att alla invändningar mot allt som är gott med omedelbarhet förskjuts till feminister rent generellt (utan att vara specifik om någonting alls). Så för att skingra förvirringen, så vill jag nu ta tillfället i akt att klargöra vad feminismen har att säga om mansförbund:

Skitbra! Gört! Bilda dem! Heja! Det finns hjälpsamma böcker och länkar på temat - här är de! Vi stöttar och uppmuntrar! Lycka till, ha kul!

Now, som invändning är det här ytterst förvirrande. Som ett uttryck för tummen upp, däremot, är det mer begripligt. Det är den intuitiva läsningen, trots allt.

Nu kanske någon frågar sig: var gör ett mansförbund?

Det finns något av ett missförstånd om att det handlar om någonting i stil med MRA - mänsrättsaktivister som gör allt för att flytta fram männens position i ett inbillat krig mellan könen. Det är inte vad detta handlar om. Det är väldigt mycket mer down to earth, och om det ska sammanfattas i en rad, så blir det denna:

Det handlar om män som samlas för att prata om känslor.

Jag ser i detta nu ett stort antal läsare som fnissar, tycker det hela låter fånigt/fjolligt, och inte minst tycker det hela vara extremt onödigt. Varför skulle män vilja prata om känslor, liksom?

För att de har massor av dem. Och för att det i samtiden finns ytterst få arenor där de kan samlas för att diskutera dem, och de vardagsrelaterade problem - stora som små - som uppstår kring att hantera dem.

Det finns något av en tendens att fnissa åt, förlöjliga (fånigt/fjolligt) och förringa fenomenet. Bevisligen, om du till äventyrs sitter och fnissar åt det löjliga i det hela.

Ett mansförbund syftar till att skapa sociala arenor där dessa saker kan diskuteras. Inte att tvinga dit folk, men väl att skapa förutsättningar för samtal som i mångt och mycket inte förs idag. Samtal som behöver föras.

Samtal och bekräftelse är vägen framåt. Gört.

Flattr this

1 comment:

  1. Du lyckas sätta fantastiskt klara ord på något jag kämpade med att försöka få fram i emmas kommentarsfält, men misslyckades med. Tack!

    ReplyDelete