Thursday, February 6, 2014

Den mest minmaxade politiska analys du någonsin läst

Den senaste tidens fokus på Max är intressant och positiv. Dels för att det alltid är positivt att våra konsumtionsmönster hamnar under den politiska luppen, och dels för att det är intressant att se vad som händer när alla talar om samma sak. Jämförelser blir så mycket enklare då.

Det är som bekant valår. Det som i vanliga fall skulle lett till att ett företag tvingats erkänna att det de gjort var urbota korkat och därmed inte kommer att hända igen, leder under ett valår till att samtliga politiska aktörer får akuta ryck i märgen tills de uttalat sig om det. Vilket leder till att samtliga politiska aktörer uttalar sig om det. Och i stället för att konstatera att "hörrni, det där var urbota korkat, låt bli att göra om det", tas allt till en helt ny nivå.

Om vi ska tro tonläget, så kommer den svenska ekonomin att gå under på fem minuter om någonting kring restaurangmomsen ändras. Det är inte lika allvarligt när det gäller skattesatser för unga arbetare, där en eventuell ändring kommer ta en hel kvart på sig att ödelägga all ekonomisk aktivitet.

Vi ska förmodligen inte tro tonläget. Särskilt inte om vi lyssnar till andra sidans likartade hyperboler. Vi skulle kunna få intrycket att det inte finns några andra viktiga frågor inför supervalåret 2014 än hamburgerkedjors vara eller inte vara, och det blir en smula skevt att basera sin politiska analys på att Sverige på något vis blivit en hamburgarbaserad ekonomi utan att någon märkte det.

Det intressantaste en kan göra i sammanhanget är att ställa frågan: av alla saker som skulle kunna sägas, så väljer de inblandade att säga precis det de säger. Varför? Av alla möjligheter som finns i universum, av alla möjliga alternativa diskursiva stigar som skulle kunna vandras, av alla restauranger de skulle kunna stiga in i, så väljer de denna.

Varför?

Om det beror på att vi lever i ett så fullbordat samhälle att det finns ett underskott av andra konfliktytor att skapa politik kring, så är det en bra sak. Vi fulländade samhället, gjorde politik överflödigt. Achievement unlocked.

Om det beror på att det finns en hel drös andra problem som är så pass olösliga att den enda vägen framåt för den som vill bedriva valrörelse är att prata om någonting trevligt i stället -

Well.

Det är onekligen en intressant utgångspunkt för en politisk analys.

Flattr this

No comments:

Post a Comment