Wednesday, April 4, 2012

Patent pending

Har ni hört talas om Läkare utan gränsers otysta minut om allas rätt till medicin? Det är ord, visor och utskällningar hela vägen.

Och det är oerhört dags för det.

När medicinpatent kommer på tal, så brukar diskussionen oftast hamna i läget att någon säger att patent är bra eftersom de ger företagen incitament att forska fram nya mediciner i framtiden. Nya mediciner som kan bota sjukdomar världen över - vem kan vara emot det?

Notera dom två orden. I framtiden.

Grejen är att vi redan idag lever i den framtiden. Det finns miljontals människor där ute i världen som är sjuka och behöver akut medicin - nu, medan du läser detta. Nu, idag.

Framtiden är redan här. Och lösningen på dagens problem är bokstavligen redo att börja massproduceras billigt, om fabrikerna bara sätts upp och investeringskapitalet bara sätts i verket. Botemedlet på miljontals sjukdomar ligger inom räckhåll, och det enda som står mellan dem och att tillämpas där de behövs är -

Patenten.

Och så är vi tillbaka vid utgångspunkten igen. Väntandes på en framtid som redan är här, medan folk världen över bokstavligen dör i väntan på att vi ska upptäcka att vi kunde räddat dem redan igår.

Så nästa gång någon säger att medicinpatent är en god sak - fråga dem hur länge vi ska vänta på framtiden, och hur många som behöver dö idag för att vi ska få tillgång till denna bättre morgondag.

Framtiden är redan här. Och det är dags att agera på det. Nu.

Flattr this

No comments:

Post a Comment