Saturday, January 4, 2014

Den som inte har något att ljuga om har inget att dölja

Många reagerar på den senaste tidens massiva avslöjanden om den massiva massövervakningen. En del reagerar med ett "och? det är väl inget förvånande? det visste vi ju hela tiden!".

Det enda rätta sättet att svara på sådant är att säga "och? det är väl inget förvånande att du tänker så? det visste vi ju hela tiden!". Utan vidare pardon.

Det stora problemet med att inte bli förvånad är att saker inte blir bättre bara för att de funnits länge. Det som var fel igår är lika fel idag, och det enda som förändrats är hur mycket de som sitter vid spakarna kan skylla ifrån sig med ursäkten att de inget visste. För de visste, och alla andra visste också. I längden blir det pinsamt genomskinligt att låtsas inte veta, och försöken att hålla masken än pinsammare.

Så som vår ärade utrikesministers försök i en nyligen publicerad debattartikel. En välvillig tolkning av denna är att Bildts tysta diplomati är ytterst effektiv, och i praktiken leder till att han inte ens hörs här på hemmaplan. Den egna regeringen tycks definitivt inte ha hört beskedet om att Sverige är (eller ens borde vara) ett föredöme när det gäller övervakning, och tänker därmed inte lyfta ett finger för att göra verklighet av de fagra orden. Den tysta diplomatin är så pass effektiv att inte ens det egna laget hör den.

Problemet med att låtsas inte veta om hur landet ligger är att en tvingas ljuga om det. Och ju längre en ljuger om någonting, desto mer invecklade behöver ljugandet bli, och desto mer förväntat blir det. Efter hand blir det så pass förväntat att allt misstros. I längden blir det möjligt att vara helt sanningsenlig och ändå tas för den lögnare en är.

Vilket onekligen är en intressant sits att försöka styra ett land från. Det är i det närmaste motsatsen till den regeringsduglighet som vår sittande regerings propagandamaskineri är så förtjust i att prata om.

Ty ett propagandamaskineri är vad det är. Av nödvändighet. Om en sten inte är en sten, vatten inte är vått, och två plus två inte är fyra - då återstår bara att vrida och vända på sanningen tills lögnen framstår som ett bättre alternativ.

Det spelar ingen roll huruvida en gillar eller ogillar den de facto pågående massövervakningen - läget är problematiskt i vilket fall. Antingen eftersom övervakningen pågår, eller för att det ljugs om den.

Det är en öppen fråga vilket som är värst. Bli inte förvånad över ifall du byter uppfattning om saken med jämna mellanrum. -

Flattr this

No comments:

Post a Comment