Sunday, January 5, 2014

Alla högermän ser likadana ut på avstånd. På nära håll också

Det finns en aspekt av SUPERVALÅRET™ som jag ser fram emot med extra tinder i ögonen, och det är utsikten att se Alliansens parter subtilt försöka motivera varför en ska rösta på just dem framför alternativen. Att se Folkpartiet försöka armbåga till sig Moderaternas väljare, och så vidare.

Diskret, förstås. Utan att det märks.

Alliansen är en märklig företeelse. Å ena sidan är det fyra partier som går samman i ett samarbete. Å andra sidan är det fyra partier. Å tredje sidan spelar det ingen roll vilket av dem en röstar på - Moderaterna kommer välja statsminister och politisk inriktning i vilket fall.

Vilket onekligen gör att utrymmet för intern profilering och positionering är ganska begränsat. Det går inte direkt att hävda att de andra kommer att bringa katastrof och ruin om en röstar på dem, i och med att de är samarbetspartners. Det måste ändå framhävas någon slags komparativ fördel, någonting som gör att det är bättre att rösta på exempelvis Folkpartiet än Moderpar- Moderaterna.

Det är trots allt fyra partier i ett samarbete. Inte ett parti med fyra samarbetande organisationer.

Nu tror jag inte att världens meste örebroare och moderat, Kent Persson, kommer att stå främst i ledet i detta valarbete. Men det kommer att pågå, diskret, mellan raderna. Smågnabb i fasaderna, illa dolda pikar i sociala medier, utfall och utspel som är subtilt designade för att peta de andra i revbenen.

Det kommer att bli fenomenalt intressant att beskåda.

Det kommer även att bli fenomenalt kul att hjälpa denna process på traven. För vad är väl inte mer besvärande för en centerpartist att höra än den oskyldiga frågan: jag står i valet mellan er och Folkpartiet - varför ska jag välja er framför dem?

Nya tider. Goda tider.

Flattr this

No comments:

Post a Comment